Uz zastave bivše SFRJ, Srbije, Republike Srpske, te simbola Rusije poput georgijevske lente, u Banjaluci je održan marš “Besmrtnog puka”.

Marš se održava u okviru obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, koji je u Republici Srpskoj neradni dan.

Marš su predvodili srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Srpske, Milorad Dodik i gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković.

Među učesnicima marša bio je i ruski ambasador u BiH, Igor Kalabuhov.

Marš “Besmrtnog puka”, kretao se od Parka Petar Kočić do Trga palih boraca, gdje je planirano polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Na obilježevanje su došli građani iz brojnih gradova Srpske, koji u rukama drže uramljene fotografije predaka koji su izgubili živote u Drugom svjetskom ratu.

Iz Udruženja “Besmrtni puk” ranije su ukazali na značaj održavanja marša kao očuvanje kulture pamćenja, ističući da je cilj njegovog organizovanja očuvanje srpskog identiteta.

Poručili su i da je srpski narod na prostoru bivše Jugoslavije dao jednu od najvećih žrtava kada je u pitanju slamanje fašizma.

Marš “Besmrtnog puka” predviđen i u Prijedoru i Srpcu.

Marš “Besmrtnog puka” organizuje Narodno patriotsko udruženje “Besmrtni puk Republike Srpske” u saradnji sa Odborom Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja kao znak sjećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi.

Drugi svjetski rat bio je u istoriji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Autor: Snježana Karić/Srpskainfo

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER