Investiciono-razvojna banka Republike Srpske učestvuje na najvećem investicionom događaju u svijetu – Godišnjem investicionom sastanku „AIM Congress 2024“ (Annual Investment Meeting – AIM) koji se održava u Abu Dabiju (Ujedinjeni Arapski Emirati).

Osim učešća na kongresu delegacija IRBRS održala je i bilateralne sastanke sa predstavnicima velikih svjetskih kompanija na kojima je predstavila potencijale Republike Srpske za ulaganje.

V.d. direktora Dražen Vrhovac, koji predvodi delegaciju IRBRS, rekao je da je ovaj impozantni skup, na kojem učestvuju najveće svjetske kompanije i najviši funkcioneri mnogih zemalja, prilika za uspostavljanje izuzetno važnih kontakata, za koje se nada da će rezultirati kvalitetnim ulaganjima u Republiku Srpsku.

„Posebno značajan susret imali smo sa investitorima iz Saudijske Arabije. Njih najviše interesuje gasifikacija Republike Srpske i žele da ulažu u taj projekat. Potrudićemo se da organizujemo sastanak na nivou Vlade Republike Srpske i zainteresovanih investitora“, rekao je Vrhovac.

On je naglasio i da IRBRS koristi boravak u Abu Dabiju da pozove strane ulagače na naš Drugi INVEST FORUM koji će biti održan krajem godine na Jahorini, zajedno sa Četvrtom investicionom konferencijom INVEST SRPSKA. Na objedinjenom događaju u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske očekujemo još veću posjetu potencijalnih stranih ulagača kojima će biti predstavljeni novi projekti Vlade Republike Srpske.

Ambasador BiH u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Bojan Đokić rekao je da je učešće IRBRS na „AIM Congress 2024“, koji okuplja ljude, različite industrije i nove tehnologije sa svih kontinenata, izuzetno važno i da se nada da će sastanci biti izuzetno plodonosni.

Badr Buršiad (Badr Burshiad), osnivač i predsjednik „Global Project Management Forum“ iz Saudijske Arabije rekao je nakon sastanka sa delegacijom IRBRS da u Republici Srpskoj postoji mnogo neiskorištenih potencijala i da je saradnju moguće uspostaviti na mnogim poljima.

Ova kompanija uputila je poziv Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske za učešće na njihovom poslovnom događaju u Rijadu.

Generalni sekretar Savjeta međunarodnih investitora Ujedinjenih Arapskih Emirata  (UAEIIC) Jamal Bin Saif Al Jarvan (Jamal bin Saif Al Jarwan) rekao je da je impresioniran prezentacijom potencijala Republike Srpske i dodao da vjeruje da se može investirati u nekoliko oblasti, među kojima su voda, drvna industrija i turizam.

„AIM Congress 2024“okuplja investitore, kompanije i vladine zvaničnike iz cijelog svijeta kako bi razgovarali o mogućnostima i trendovima ulaganja, te obratili pažnju na osnovne izazove sa kojima se zemlje suočavaju na svom putu ka razvoju.

AIM je vodeća svjetska investiciona platforma za kreiranje poslovnih ideja širom svijeta. Namjera ove platforme je da podstakne pozitivnu promjenu stvaranjem mogućnosti za ulaganja, podržavanjem solidarnosti i razvojem ekonomskih odnosa među narodima, kao i suočavanjem sa globalnim iskušenjima koja imaju dubok uticaj na ekonomski rast.

Prvi Godišnji investicioni sastanak održan je 2011. godine. U međuvremenu je izrastao u događaj na kojem učestvuju predstavnici 174 zemlje, sa više od 20.000 učesnika i koji okuplja inovatore i lidere globalne ekonomije. Ovogodišnji kongres okupio je 900 govornika unutar 449 panela.

Godišnji investicioni sastanak (AIM) je investiciona platforma koja ima za cilj da pomogne zemljama u razvoju da privuku strana direktna ulaganja i obezbijedi okvir za globalnu razmjenu o ključnim principima na kojima se zasnivaju međunarodne investicione politike, strategije i prakse za održivi razvoj radi postizanja pametnog i inkluzivnog globalnog rasta.

Delegacija IRBRS drugu godinu zaredom učestvuje na ovom događaju na poziv organizatora. U delegaciji IRBRS su, osim v.d. direktora Dražena Vrhovca, v.d. izvršnog direktora za pravne poslove i međunarodnu saradnju Ivan Vidović, v.d. izvršnog direktora za upravljanje portfeljom Zlatko Popović i direktor Sektora za promociju stranih investicija Zoran Talić.

prijedor24h