General Zdravko Tolimir, ratni pomoćnik komandanta za obavještajno-bezbjednosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, još jedna je u nizu žrtava Haškog tribunala koje su preminule u pritvoru zbog neadekvatne zdravstvene njege, saznaje Press.

Kako za naš list otkrivaju odlično obaviješteni izvori, pokojni Tolimir, koji je preksinoć pronađen mrtav u ćeliji pritvorske jedinice Tribunala u Ševeningenu, posljednjih mjeseci doslovno je živio kao biljka, prikovan za krevet i bez sposobnosti govora. Sagovornici Pressa dodaju i da je, uprkos teškom zdravstvenom stanju penzionisanog generala VRS, osoblje Haškog tribunala uporno ignorisalo jasno vidljive simptome koji su ukazivali na to da Tolimir neće preživjeti bez hitnog prebacivanja u neku specijalizovanu zdravstvenu ustanovu.

– Posljednja tri mjeseca general Tolimir nije mogao ni da samostalno jede, niti da obavlja osnovne fiziološke potrebe. Kada je prije skoro devet godina Tolimir bio uhapšen i prebačen u Hag, njegovo zdravstveno stanje već je bilo prilično teško, uzimajući u obzir da je preživio dva moždana udara i da mu je dijagnostikovan tromb u mozgu. Kasnije je njegovo zdravlje bez adekvatne ljekarske njege i dugogodišnjim boravkom u pritvoru samo dodatno narušavano. Prvi nalazi ukazuju na to da je Tolimir preminuo od srčanog udara, ali bi tek detaljna autopsija mogla da pokaže da li je to i jedini uzrok njegove smrti – ističu naši izvori.

Odnesen u ćebetu

Povodom vijesti o smrti generala Zdravka Tolimira juče se oglasio i predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, koji je takođe iskazao otvorenu sumnju da je pokojnik u Hagu imao adekvatnu zdravstvenu njegu.

– General Tolimir bio je teško bolestan i kada je uhapšen. Praktično je, na najgrublji način, u ćebetu, odnesen u pritvorsku jedinicu. Sigurno je da nije imao adekvatnu zdravstvenu njegu i liječenje, što je ostavilo posljedice na njegovo ionako narušeno zdravlje. Fatalan ishod se, nažalost, mogao očekivati – rekao je Savčić.

Da je Haški tribunal postao grobnica za brojne Srbe koji su sumnjičeni za ratne zločine potvrđuje nevjerovatan niz misterioznih smrti srpskih pritvorenika u Ševeningenu. Tako su, podsjećamo, do danas ostale nerazjašnjene brojne kontroverze o uzrocima smrti bivšeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Slična sudbina zadesila je i nekadašnjeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića, koji se psihički slomljen objesio u svojoj ćeliji, a na isti način život je skončao i nekadašnji predsjednik Republike Srpske Krajine Milan Babić.

Standardna istraga

Listu onih čija je smrt dovođena u direktnu vezu sa nepružanjem adekvatne ljekarske zaštite u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala upotpunjavaju slučajevi doktora Milana Kovačevića iz Prijedora, generala Đorđa Đukića i bivšeg načelnika Generalštaba VRS Momira Talića. U istu kategoriju može se svrstati i smrt Miroslava Deronjića iz Bratunca, koji je dvije godine nakon što je iz Ševeningena prebačen na izdržavanje kazne u Švedsku u tamošnjem zatvoru umro od raka.

Iz Haškog tribunala juče je saopšteno da su o smrti generala Zdravka Tolimira obaviještene holandske vlasti, koje su pokrenule standardnu istragu o ovom slučaju, te da je nadležni sudija Teodor Meron naložio provođenje kompletne istrage, koju će, kako se navodi, voditi sudija Vag Jensen.

Izraze saučešća zbog smrti generala Tolimira njegovoj porodici i BORS juče su uputili predsjednik i premijerka RS, predsjednik Narodne skupštine RS, kao i brojni drugi prijatelji i poštovaoci.

Bio osuđen na doživotnu kaznu

Haška optužnica protiv generala Zdravka Tolimira za zločine počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici podignuta je 2005. godine, a on je uhapšen 31. maja 2007. Pretresno vijeće Haškog tribunala je 12. decembra 2012. generala Tolimira osudilo na doživotnu kaznu zatvora zbog “genocida, udruživanja radi činjenja genocida, zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja”.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je 8. aprila 2015. godine potvrdilo presudu koju je izreklo pretresno vijeće

Press