U Okružnom sudu u Banjaluci danas je počelo suđenje bivšem direktoru Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Tihomiru Gligoriću na kojem su svjedoci tužilaštva potvrdili da je optuženi znao da je plaćanje zakupnina, za stanovanje radnika RUGIPP-a, bilo nezakonito.

Specijalno tužilaštvo RS Gligorića tereti da je nesavjesnim radom oštetio RUGIPP za 264.297 maraka. U optužnici se navodi da je on svjesno kršio zakon, pa je od 1. januara 2008. do 30. aprila 2013. godine zloupotrebom položaja omogućio nezakonito isplaćivanje naknada smještaja za deset radnika RUGIPP-a.

Navode optužnice pred sudom je potvrdilo više svjedoka tužilaštva. Mirko Stojčinović, koji je 11 godina radio u RUGIPP-u, pred sudom je ispričao da je od 2008. do 2013. godine boravio u stanu u Banjaluci, koji mu je plaćala firma.

– Stan sam koristio na osnovu odluke uprave firme, koja mi je plaćala mjesečnu kiriju od 900 maraka i režije. Gligorić mi je rekao da na to imam pravo i da je to sastavni dio mog radnog mjesta. Drugačije ne bih iz Doboja došao da radim u Banjaluku za platu od 1.500 KM, a da još moram plaćati stan. Tokom 2009. godine stigao je revizorski izvještaj u kojem je navedeno da plaćanje zakupnina za zaposlene nije u skladu sa zakonom. O tome se raspravljalo na stručnom kolegijumu i Gligorić je tom prilikom rekao da je to “njegov problem” – ispričao je Stojčinović.

Odgovarajući na pitanja odbrane Stojčinović je rekao da je u stanu ostao do 2013. godine, iako je četiri godine ranije saznao da je to stanovanje bilo nezakonito.

– I drugi radnici su nastavili da koriste te stanove, pa sam i ja to učinio. Smatram da nisam ja time oštetio RUGIPP, već onaj ko mi je taj stan dodijelio – rekao je Stojčinović.

Sličnu priču potvrdili su svjedoci Ćana Babić i Aleksandar Deurić, koji je naveo da mu je RUGIPP od 2002. do 2013. godine plaćao stanarinu.

– Takvu praksu imali su i direktori prije Gligorića – tvrdi Deurić.

I on je potvrdio da je Gligorić na sastanku stručnog kolegijuma izjavio da je plaćanje zakupnina “njegov problem”. Deurić je tvrdio i da je u stanu ostao zato što je mislio da je optuženi taj problem riješio, ali i zbog činjenice da niko od njega nije tražio da iz tog stana izađe. Objasnio je i da su se stanovi plaćali za potrebe načelnika sektora, pomoćnike direktora i šefove RUGIPP-a koji nisu iz Banjaluke, ali su u njoj radili.

Press