Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da je Savjet ministara BiH usvajanjem mehanizma koordinacije bez mišljenja predstavnika vlasti u Srpskoj pokazao da se u BiH vodi neprincipijelna politika.

Kasipović je istakao da ovakvim ponašanjem Savjet ministara BiH predstavlja problem za sve građane u BiH i šteti svim procesima unutar BiH, te stavlja upitnik na aplikaciju za članstvo u EU.

“Vlada Republike Srpske je morala reagovati. O odluci Savjeta ministara raspravljaće i Narodna skupština Republike Srpske. Ovakva odluka šteti procesu pridruživanja i kredibilnosti aplikacije za članstvo u EU. Potrebno je vratiti se na poziciju prije usvajanja mehanizma koordinacije, jer se mora čuti riječ Srpske”, rekao je Kasipović za Radio Republike Srpske.

Govoreći o usvojenim zakonima u Narodnoj skupštini Srpske, on je izdvojio Zakon o suzbijanju kriminala, korupcije i najtežih oblika privrednog kriminala.

“Usvojeni zakon može doprinijeti kvalitetnijoj borbi protiv korupcije i kriminala. Prilikom pripreme Zakona urađeno je sve što su predlagali stručnjaci iz ove oblasti a ispoštovana je i ranija odluka Narodne skupštine i Ustavnog suda”, istakao je Kasipović.

Novim Zakonom ukida se Specijalno tužilaštvo, ali u skladu sa tim formirano je novo odjeljenje koje sada ima jasno propisane nadležnosti. Kasipović ističe da će u periodu tranizicije sve funkcionisati normalno i neće dolaziti do zastare predmeta.

U Narodnoj skupštini Srpske usvojen je i Zakon o stečaju, koji bi prema riječima ministra pravde trebalo da između ostalog skrati postupak pokretanja stečaja, i dovede do veće osposobljenosti stečajnih upravnika.

Kada je riječ o strukturalnom dijalogu koji se vodi na nivou BiH, Kasipović naglašava da je prva runda pregovora dobro završila, te da je sada na učesnicima dijaloga da se usvoje novi zaključci, među kojima bi bila jasno navedena nadležnost Suda BiH i riješen problem retroaktivne primjene prava, a sve zbog pravičnosti postpuka i prava građanina kojem se sudi.

“Do kraja 2016. godine u Narodnu skupštinu trebalo bi da bude upućen prijedlog novog krivičnog zakona”, rekao je Kasipović, dodajući da je u pripremi i novi zakon o zviždačima kojim bi u potpunosti bili zaštićeni oni građani koji prijave djela kriminala i korupcije.

SRNA