Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je sramota za svako društvo da tako krupnu stvar, kao što je donošenje odluke o mehanizmu koordinacije, uradi na tako nedostojan način, oglušivši se o potrebu i obavezu da se sa vladama entiteta dođe do tog dokumenta.

On je naglasio da je sramotno da ministri iz Republike Srpske nisu reagovali na to i da neki od njih pokušavaju da javnost ubijede da je to dobro.

“To je negiranje svega što smo u BiH gradili 20 godina i kao da neko iz vlasti pokazuje da je BiH nemoguća. Ni u jednoj civilizovanoj zemlji svijeta ovo se ne bi moglo dogoditi. Ako bi se slučajno dogodilo i bilo otkriveno, tog dana bi predsjedavajući Savjeta ministara ili bilo ko iz izvršnog organa podnio ostavku”, rekao je Radmanović za “Glas Srpske”.

On je dodao da u ovom slučaju potencira ponašanje ministara iz Republike Srpske, koji su, kako je naveo “u svemu tome pokušali da ponize Srpsku”.

“Svi, uključujući i one koji su u ime Republike Srpske u institucijama BiH, znaju da se o tome dugo razgovara i da Republika Srpska ima stavove i Vlade i Narodne skupštine koji su obavezujući za nas koji smo u Sarajevu”, poručio je Radmanović.

On je istakao da je bilo krajnje vrijeme da se preda aplikacija za ulazak BiH u EU, ali da će aplikacija biti razmatrana tek kad budu riješena neka pitanja, kao što su mehanizam koordinacije i rezultati popisa.

“Procjenjujem da je aplikacija važna i za samu EU. EU se nalazi u ozbiljnoj krizi i jedan broj zemalja unutar tog bloka priča o njenom raspadu. Šengen kao važna stvar skoro se raspao i ova aplikacija je za njih dobra prilika da pokažu da nisu propali, da se neće raspasti i da vode računa o proširenju”, napomenuo je Radmanović.

SRNA