Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je, gostujući u emisiji Telering, da je SNSD bio spreman da već u decembru formira vlast na nivou BiH.

– Nažalost, nije išlo i stalo je. Pokazali su neki partneri u Federaciji BiH da su spremni i nama se učinilo da postoji šansa da prije nove godine dođe do formiranja vlasti. Zato smo i ušli u dogovore oko izbora Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, međutim sve je nakon toga stalo – rekao je Radmanović.

On je istakao da je po Ustavu previđeno da je jednostavnije formirati vlast u Republici Srpskoj.

– Republika Srpska i jeste zamišljena po Dejtonskom sporazumu kao država koja se u izbornom sistemu ponaša kao zapadnoevropske države. Većinski se dođe do parlamenta i to se, moram reći na sreću. ali i sposobnost političara koji su  u Republici Srpskoj, brzo realizuje. Kao što smo vidjeli, imali smo u decembru, ne samo konstituisanje Vlade Srpske, nego i ekonomsku politiku i budžet. To je evropski nivo – istakao je Radmanović.

Radmanović dodaje da je nivo BiH komplikovaniji po Ustavu, te ističe da je i Federacija BiH kao drugi entitet složenija.

– Razgovarali smo sa SDA, jer je to bio logičan slijed. Razgovarali smo sa HDZ-om, koji su nam već tradicionalni partneri, koji su i pobjednici unutar hrvatskog naroda. Mi smo pobjednici unutar srpskog naroda i neophodno je bilo razgovarati sa sa strankom koja je dobila najviše glasov bošnjačkog naroda. BiH ne može postojati bez razgovora i dogovora – kaže on.

Istakao je da očekuje da će uskoro doći do dogovora, te dodao da se stvaraju uslovi da se formira vlast na nivou BiH.

RTRS