Jutros je počelo ročiste lideru SBB BiH Fahrudinu Radončiću koji je osumnjičen za ometanje rada pravosuđa, a na kome se razmatra prijedlog Tužilaštva BiH o produženju jednomjesečnog pritvora.

Na ročištu je diskutovano o produženju pritvora za Radončića i o mjerama zabrane za Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman.

Kako prenosi N1, došlo je do načelne nagodbe između Tužilaštva i odbrane.

Naime, Tužilaštvo je pristalo na umanjenje mjera zabrane za Dautbašića i Šahman, čime se ukida kućni pritvor te se omogućuje da oni žive zajedno na jednoj adresi.

Takođe, Šahmanova ovom nagodbom ima pravo da putuje po cijeloj BiH dok je Dautbašiću kretanje ograničeno na Kanton Sarajevo a oboje se moraju javljati policiji dva puta sedmično.

Tužilaštvo je ostalo pri zahtjevu da se produži pritvor Radončiću koji je u svom obraćanju rekao da se “preko njega želi uticati na medije i poslati poruka Miloradu Dodiku”.

Takođe, ponovio je da je Bakir Izetbegović ranije znao da će on biti uhapšen.

Fahrudin Radončić je još istakao da ovo što radi “Sud BiH nije u njegovoj nadležnosti jer proces u kojem svjedoči Azra Sarić se vodi u Prištini po krivičnom zakonu Kosova”.

Sud BiH bi u toku dana trebalo bi da donese konačnu odluku o prijedlozima.

Podsjećamo, juče je Tužilaštvo BiH od Suda BiH zaprimilo potvrđenu optužnicu u predmetu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića.

Kako su saopštili iz Tužilaštva BiH, optužnica je potvrđena u cijelosti u odnosu na sve optužene i sve tačke optužnice.

Navedene osobe se terete da su, između ostalog, organizovali i postali pripadnici organizovane grupe ljudi, koju je organizovao i rukovodio Fahrudin Radončić, te su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, u vremenskom periodu od 14.12. 2015. godine do 12. 01. 2016. godine, počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ometanje rada pravosuđa i davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Navode iz optužnice i krivicu navedenih osoba tužilac će dokazivati saslušanjem 27 svjedoka, nalazima četiri stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza.

Press/N1