Tužilaštvo BiH zatražilo je da se Fahrudinu Radončiću optuženom za ometanje rada pravosuđa i trgovinu uticajem, produži pritvor. Obrazlažući zahtjeve, tužilac Božo Mihajlović, rekao je da postoji bojazan da bi Radončić mogao ponoviti krivično djelo uticaja na svjedoke u drugom predmetu koje Tužilaštvo BiH vodi protiv njega, a vezano je za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

I optuženi Radončić i odbrana ponavljaju – u pitanju je politički montiran proces. U prilog tome kažu i pokušaj uvlačenja Radončića u slučaj Nasera Keljmendija, kojem se u Prištini sudi upravo za ubistvo Delalića. S druge strane, tužilac Mihajlović, optuženim u istom predmetu – Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman predložeilo je blaže ograničavajuće mjere od postojećih. Dautbašić ostaje jedini kandidat za ministra transporta i komunikacija.

Tužilaštvo BiH vjeruje da Radončić nakon podizanja optužnice ima veći motiv da utiče na svjedoke i time ometa rad pravosuđa. Ovo se posebno odnosi na istragu u slučaju ubistva Ramiza Delalića Ćele, za koje Tužilaštvo tvrdi da već ima dokaze o Radončićevom uticaju na moguće svjedoke.

Prilikom obraćanja Sudu, u gotovo političkom govoru, Fahrudin Radončić je tvrdio da mu Tužilaštvo BiH montira slučaj. Potkrijepio je to između ostalog i ranijim izjavama visokih zvaničnika SDA – bivšeg ministra bezbjednosti Sadika Ahmetovića koji je još 2012. godine tvrdio kako protiv Radončića postoji dovoljno dokaza za hapšenje.

Podsjetio je i na intervju Bakira Izetbegovića, godinu kasnije, u kojem on imenuje svjedoke u predmetu protiv Radončića. Optužnica se kažu u odbrani, temelji na izgovorenim riječima bez dovoljno materijalnih dokaza.

– Najvažnije je da je Radončić obrazložio da se radi o politički montiranom procesu, istakao je Dragan Barbarić, advokat odbrane Fahrudina Radončića.

I dok Radončiću prijeti nastavak pritvora, Tužilaštvo BiH mnogo blaže prema ostalim optuženim. Osim što je, Bakiru Dautbašiću i Bilseni Šahman ukinut kućni pritvor – kao supružnicima u vanbračnoj zajednici dozvoljeno je da borave na istoj adresi.

Kretanje im je ograničeno – Šahmanovoj na prostoru BiH, a Dautbašiću na Kanton Sarajevo. A da li će Dautbašić iz kućnog pritvora pred Parlamentarnu komisiju za izbor i imenovanja članova Savjeta ministara, i dalje kao jedini kandidat za ministra transporta i komunikacija.

Razloga itekako ima. Ako ne u zakonskim okvirima, onda u moralnim upozoravaju iz Komisije. A stavovi aktuelne parlamentarne većine usmjereni ka bošnjačkom dijelu koalicije – tačnije prema SDA u kojoj kažu da to što je optužnica potvrđena nije prepreka za imenovanje Dautbašića za ministra. Rezervu ipak imaju.

Da li će u BiH postati praksa da u ministarskoj fotelji BiH sjede optuženi za krivična djela? Ili će Marina Pendeš ipak ostati izuzetak? Јedno je sigurno slučaj Radončić i drugi još će potresati političko- pravosudnu ali i javnu scenu u BiH.

RTRS