Potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružica Јukić izjavila je da Tužilaštvo BiH, zahtjevom za smjenu i sankcionisanje, vrši na nju pritisak.

Kolegijum svih tužilaca Tužilaštva BiH juče je zatražio njenu smjenu zbog, kako tvrde, neprimjerenih istupa protiv pravosudne zajednice i Tužilaštva BiH.

“Govorila sam sa pravne strane, odnosno šta znači kada transkripti iscure u javnost prije nego što osumnjičeni za njih sazna. Prema Evropskoj konvenciji, to znači da neko nema pravo na pravično suđenje, na presumpciju nevinosti, odnosno da je unaprijed osuđen, kao što je u slučaju ‘Radončić'”, pojasnila je Јukićeva svoje ranije izjave, dodavši da ne zna šta su joj to tužioci zamjerili.

Ona je naglasila da se na ovaj način vrši pritisak i da to nije prvi put.

“Ne dozvoljavaju apsolutno da spomenem tu instituciju, iako po zakonu imama ovlaštenja da razgovaram o toj instituciji i njenom radu. Ovdje su jednostavno zamijenjene teze”, rekla je potpredsjednik VSTS-a za “Dnevni avaz”.

Јukićeva je napomenula i da je u slučaju Pavlović banke govorila o curenju informacija, te dodala da se u nekim medijima prije nekoliko dana spominjalo da će u toj grupi uhapsiti još nekog.

“Smatrala sam neprimjerenim i neprofesionalnim da se te informacije objavljuju. Neko očito zloupotrebljava svoj položaj. Rekla sam i da ljudi pričaju da se te informacije dostavljaju čak i Agenciji za istrage i zaštitu”, navela je ona.

Јukićeva je podsjetila da je i ranije Tužilaštvo BiH od nje tražilo da, praktično, šuti i ne iznosi komentare.

RTRS