Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je odluka o mehanizmu koordinacije novi prenos nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH i pokušaj prekrajanja unutrašnje strukture.

“Iza tajnog usvajanja mehanizma koordinacije procesa evropskih integracija u BiH krije se model za buduću unitarizaciju, a ne za koordinaciju. To što se desilo je najbolji primjer kakvo je ‘sarajevsko viđenje’ koordinacije u BiH”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da se u prvi plan pozicioniraju institucije BiH, a entiteti, u konkretnom slučaju Srpska, u potpunosti degradiraju i svode na tehnički aparat i “izvođače radova” po nalogu institucija BiH.

Cvijanovićeva je za “Narodne novine” rekla da je to udar na Srpsku, jer iako Srpske ima više od 70 odsto ustavnih ovlaštenja za provođenje evropskih obaveza, stavljena je u istu ravan sa deset federalnih kantona i distriktom Brčko.

Cvijanovićeva je upozorila da je riječ o pokušaju prevare i neutralisanja institucija Srpske i uvođenja nove prakse u kojoj organi na nivou BiH definišu rješenja koja se odnose na Republiku Srpsku sa tendencijom da ona budu za nju obavezujuća, a da nisu čak ni konsultovane njene institucije.

“Političari iz Republike Srpske u Sarajevu ne žele da razumiju da o poziciji i načinu učestvovanja Srpske u nekom procesu, odlučuju njene institucije, a ne oni”, rekla je premijer Srpske.

Prema njenim riječima, sve to je nastojanje da se zamažu oči Evropskoj uniji.

“Namjerno se nameću rješenja koja Srpska ne može da prihvati, a onda da se optuži kako nešto blokira. Ukoliko pogledate pravnu osnovu, koju je Savjet ministara BiH naveo u preambuli sporne odluke, jasno je da je navedena samo procesno-pravna, ali ne i materijalno-pravna osnova za njeno donošenje, iz prostog razloga što Savjet ministara i ne raspolaže ovlaštenjima da samostalno, bez saglasnosti i prihvatanja od strane entiteta, donese jednu ovakvu odluku kojom bi bili uređeni međusobni odnosi između svih nivoa vlasti u BiH”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je pojasnila da, i po načinu donošenja i po rješenjima koje sadrži, ta odluka nije ni blizu one ranije na koju su saglasnost dale institucije Srpske još 2013. godine.

“Ako su nešto željeli da mijenjaju, onda je trebalo organizovati razgovore i pregovore da zajedno vidimo u kojoj mjeri i da li uopšte nešto treba mijenjati. Što se tiče sudbine tog akta, mogu jedino reći da, pošto institucije Srpske nisu ni bile uključene u proces definisanja te nove odluke, niti su je usvojile, niti na nju dale saglasnot, ta odluka ni u formalnom, ni u operativnom smislu ne proizvodi bilo kakvu obavezu za Republiku Srpsku”, poručila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da pojasni po čemu se najnovija odluka o mehanizmu koordinacije razlikuje od modela iz 2013. godine, na koji je saglasnost dala Narodna skupština Srpske, naknadno i Vlada FBiH i Savjet ministara, Cvijanovićeva je navela da umjesto tehničke i terminološke adaptacije odluke iz 2013. godine, s obzirom na činjenicu da je 2015. godine stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, u Savjetu ministara su izmijenili koncept i strukturu mehanizma koordinacije, tijela koja su njime predviđena, način imenovanja njihovih članova, njihovog predsjedavanja, način donošenja poslovnika o radu tih tijela…

“Unakazili su originalni koncept, trudeći se da nivo BiH, koji inače raspolaže sa manje od 20 odsto nadležnosti za proces integracija, učine komandujućim i naredbodavnim, umjesto da su obezbijedili sinergiju”, ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je za nju stvar jasna i da se BiH može kretati prema EU onda kad bude obezbijeđen dovoljan stepen partnerstva, a ono se postiže realnim priznavanjem svakoga u tom procesu.

“Ako se on i dalje bude zloupotrebljavao i služio nastojanju da se prekraja umjesto da se sarađuje, onda je to propala stvar. Upravo smo zato i stagnirali na svom putu ka Briselu sve ove godine, jer nije bilo iskrenosti, niti međusobnog uvažavanja, što se i sada ponovo ispostavilo”, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je tragično, ali i licemjerno da je Savez za promjene ponovo prihvatio koncept koji je već ranije osporen u formiranju takozvanog Državnog odbora za investicije.

“Identičan recept koji je primijenjen kod takozvanog Državnog odbora za investicije, a kojeg su već odbacili i Vlada i Narodna skupština Republike Srpske, sada je preslikan i na sastav Kolegijuma za evropske integracije. To ustvari pokazuje svu dubinu neiskrenosti i ignorisanja institucija”, rekla je premijer Srpske.

SRNA