Nakon što je postignut dogovor o mehanizmu koordinacije Srpska je vraćena na poziciju koja joj pripada, izjavio je predsjednik Republike Milorad Dodik.

U mehanizmu koordinacije više nema donošenja odluka bez ovlašćenog predstavnika Vlade Srpske.

Govoreći o Danu Republike, predsjednik Srpske je još jednom ponovio da će referendum o Danu Republike biti održan 25. septembra. Taj dan, Republika Srpska odbaciće pokušaj da joj se oduzme nešto najznačajnije – datum njenog rođenja!

Dogovoreni mehanizam koordinacije ponovo je pojašnjavao predsjednik Srpske. Ključna razlika u odnosu na onaj koji je Savjet ministara usvojio u januaru – način odlučivanja. Od sada u donošenju odluka neće biti ignorisani stavovi Srpske.

– Mi smo svoje završili, sada neka Savjet ministara radi svoje. Vlada Srpske će prihvatiti mehanizam kooridnacije u koji smo ugradili mehanizam da kvorum i odluke mogu samo da budu valjane kada u njima učestvuje ovlašćeni predstavnik Vlade Republike Srpske, a ne nekih špekulant poput ovih iz SzP-a – rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske nije štedio riječi da bi kritikovao njihov rad u zajedničkim institucijama. Poznato je, kaže Dodik, da Savez za promjene stavove kreira u kabinetu Denisa Zvizdića. Njihove odluke, ističe, pokušaj su skrnavljenja Republike Srpske – od odbijanja kredita Svjetske banke, preko ruskog klirinškog duga do dogovora kojim je odblokiran kreditni aranžman sa MMF-om.

– Da su imali mozga da razmišljaju, razmislili bi u januaru pa ne bi usvojili mehanizam koordinacije i ne bi imali problem. Pozivam ih da ne usvoje mehanizam koordinacije. Naravno da će ga usvojiti jer ih niko ništa ne pita – rekao je predsjednik Srpske.

Komentarišući glavnu zamjerku Dragana Čovića da u mehanizmu koordinacije nema kantona, Dodik kaže da nema ništa protiv da i kantoni imaju ovlašćene predstavnike u tijelima. Osvrnuo se predsjednik Srpske i na Inckov stav da je Referendum o Danu Republike protivan Dejtonu.

– Pozivam građane da izađu na referendum. To je legitimna stvar i vlasništvo naroda Republike Srpske. Mi ćemo izaći na referendum da nedvosmisleno kažemo da jeste 9. januar naš datum koji želimo da slavimo kao Dan Republike i tako će i ostati – naglasio je Dodik.

Јoš jednom je ponovio – nijedan visoki predstavnik kao ni sujete koje imaju pojedini dijelovi Bošnjaka neće spriječiti održavanje Referenduma 25. septembra.

RTRS