Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Banjoj Luci sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Valentinom Inckom.

Predsjednik Dodik prenio je visokom predstavniku da je Republika Srpska zagovornik kandidatskog statusa BiH za članstvo u Evropskoj uniji i da na tom putu Republika Srpska daje svoj doprinos. Predsjednik Srpske je pozdravio predaju aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, ali je istakao da u ovom trenutku nema dogovora oko mehanizma koordinacije koga je nedavno usvojio Savjet ministara BiH. Kako je saopšteno, Dodik je i ovaj put iznio poznati stav Republike Srpske da OHR treba da završi svoju misiju u BiH.

Predsjednik Republike i visoki predstavnik Valentin Incko složili su se da treba više raditi na onim stvarima za koje postoji zajednička saglasnost, poput infrastrukture, ekonomije, evropskog puta BiH. U odvojenom susretu, sa Inckom i prvim zamjenikom visokog predstavnika Brusom Bertonom, sastao se i predsjednik Narodne skupštine, Nedeljko Čubrilović. Tokom dana, Incko i Breton razgovaraće i sa premijerkom Željkom Cvijanović i sa predstavnicima opozicionog bloka, a posjetiće i Agenciju za osiguranje depozita BiH.

RTRS