Na Sretenje, dva dana nakon istorijskog susreta poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje i ruskog patrijarha Kirila, na Hrvatskom radiju emitovana je redovna emisija “Susret u dijalogu”, koja je, kako tvrdi autorka emisije, posvećena razgovoru i pomirenju.

Gost emisije bio je sisački biskup Vlado Košić, predsjednik Savjeta Hrvatske katoličke crkve za ekumenizam i dijalog. Komentarišući izjavu episkopa Srpske pravoslavne crkve Irineja Bulovića da pravoslavni Srbi već vijekovima žive sa komšijama i braćom rimokatoličke vjeroispovijesti u Hrvatskoj, “u posljednje vrijeme, nažalost, kao defakto građani drugog reda, neželjena zajednica, umjesto kao crkva ravnopravna pred državom, za što se ne zalaže samo naša SPC nego i papa Franjo i Sveta stolica”, biskup Košić je rekao da položajem Srba u Hrvatskoj “nisu zadovoljni samo oni koji se identifikuju sa srbočetništvom i agresijom”. Biskup smatra da Srbi u Hrvatskoj nisu građani drugog reda, ali da su Hrvati “građani trećeg reda”.

Upitan da pojasni tu tvrdnju, Košić je rekao da u Hrvatskoj najveći uticaj imaju jugokomunisti, zatim Srbi, dok su Hrvati tek na trećem mjestu, zbog čega se “katolici loše osjećaju u Hrvatskoj”. Za ratnog zločinca nadbiskupa Alojzija Stepinca prvi čovjek “crkve u Hrvata” zadužen za pomirenje sa SPC, izjavio je da je u pitanju “najsvjetliji lik”, a da su nastojanja SPC i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da spriječe proglašenje Stepinca za sveca “politika izmišljotina i manipulacija”.

Na pitanje voditeljke da objasni zaustavljanje procesa proglašenja Stepinca za sveca, Košić je izjavio da se to dogodilo zbog toga što se Vatikan nalazi pod velikom srpskom presijom!? Nižući niz skandaloznih izjava i notornih laži, koje ne da neće doprinijeti pomirenju dviju crkava, a kamoli srpskog i hrvatskog naroda, biskup je “otkrio” da su Srbi 1918. godine okupirali Vojvodinu, a da “Hrvata u Srbiji nema nigdje”, da nemaju svoj jezik i pismo.

Sve ovo biskup Košić izjavio je u posljednjih 15 minuta emisije, koliko sam uspio da čujem. Na kraju emisije sam se zapitao šta li je sve izgovorio u prethodnih 45? Drugo i još važnije pitanje koje se nameće poslije ovog intervjua glasi: Ako među sveštenicima Katoličke crkve u Zagrebu onaj koji vodi savjet zadužen za pomirenje dviju crkava o Srbima misli i govori ovako, šta li tek misle ostali sveštenici?

Press