Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska neće učestvovati u tijelima mehanizma koordinacije jer je odluka o tome donesena na štetu Republike Srpske, “bez obzira na to što takozvani Savez za promjene govori da nije na štetu Srpske”.
Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da će Narodna skupština raspravljati o situaciji, a Vlada Republike Srpske neće postupati po odluci koju je donio Savjet ministara BiH jer nije važeća, nije donesena u skladu sa Ustavom i Srpska nema obavezu da se tu uključuje.

“Nisu oni ti koji govore šta je na štetu Republike, već Narodna skupština i Vlada Republike Srpske, pa i predsjednik Republike. Nemamo namjeru da sa njima polemišemo o toj temi, jer u Ustavu sve piše i oni nisu u pravu. Sve ostalo su politička opravdanja, a ovdje opravdanja nema, niti ga može biti”, poručio je Dodik, komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da u potpunosti razumije reagovanja iz Republike Srpske na način usvajanja mehanizma koordinacije za pristupanje EU jer je prekršeno pravilo dogovaranja.

Dodik je rekao da vjeruje da ima još malo vremena da se mehanizam koordinacije poboljša, da bi to bila zajednička odluka, inače će Evropa shvatiti da se desila podvala.

On smatra da bi bilo dobro da se mehanizam poboljša što prije, da BiH ne izgubi taj momenat, iako je Evropa izvršila reformu ustupcima koje je dala Velikoj Britaniji i ona nije ono što je bila prije samo deset dana.

“Izrazio sam svoju podršku činjenici da je predata aplikacija, koja se mogla predati i ranije. Drago mi je da ju je predao hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, jer je tamo najbolji od svih i jer ju je predao sa iskrenom nemjerom da to pokrene, ali spekulacije koje su desile u vezi sa odlukom apsolutno su jasne”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da Savjet ministara BiH ne može donijeti odluku o mehanizmu koordinacije koja će biti obavezujuća, čime je prekršen ustavni poredak.

“Savjet ministara BiH mogao je, u dijelu u kojem ima nadležnosti, da bude dio zajedničke odluke koju bi donijeli svi na svim nivoima. Problem je što `takozvani` nisu imali pravo da donesu odluku”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, niko iz Savjeta ministara BiH ne može biti nadležan za ono što precizno nije u nadležnosti BiH, da bude rukovodilac podgrupa, radnih grupa, komiteta.

“I kakav je to mehaniuzam koordinacije, gdje odlučuju oni koji su prisutni? Ne doći na neki sastanak je isto tako politička poruka. Apsolutno je jasno da je primarni razlog zašto Republika Srpska to odbija je upravo to da Savjet ministara nije mjesto koje može to da odluči”, kaže Dodik.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je u petak, 19. februara, da u potpunosti razumije reagovanja iz Republike Srpske na način usvajanja mehanizma koordinacije za pristupanje EU jer je prekršeno pravilo dogovaranja.

On je istakao da je pročitao primjedbe iz Republike Srpske i naveo da je mehanizam koordinacije kao živi organizam i vjerovatno će biti prilagođavan u iduće tri -četiri godine nekoliko puta da bi bilo uvaženo sve – i ono što je osnovni dokument i ono što je u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

SRNA