Iako se obično zaklinju da je po stručnosti, činjenica je da se direktorske fotelje u bh. agencijama i institucijama dijele po političkom dogovoru umotanom u konkurse.

A po tim istim dogovorima, kako je objavljivano, nakon što je koalicija na bh. nivou preuzela vlast, mjesto direktora Direkcije za evropske integracije trebalo je da pripadne srpskom bloku. Međutim, na to mjesto je u novembru imenovan Edin Dilberović, iz bošnjačkog naroda. Šta je posrijedi? Kako je i zbog čega srpski blok prepustio bošnjačkom jednu od najatraktivnijih i, u ovom periodu integracija, jednu od najvažnijih direktorskih funkcija – skoro je nemoguće provjeriti.

– Nemate srpska, hrvatska, bošnjačka mjesta, imate dogovore, najvjerovatnije da će neka druga pozicija koja je bila popunjena nekim kandidatom iz SDA ili iz neke druge političke stranke ili iz reda bošnjačkog, hrvatskog naroda pripasti Savezu za promjene – kaže Adil Osmanović, zamjenik predsjednika SDA.

O političkoj trgovini javno se nerado priča. Ali je činjenica da su mnogi bili nemalo iznenađeni kada je nakon Nevenke Savić za direktora Direkcije imenovan Dilberović.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu PS BiH, ističe da je zaista neobično da se očito u međuvremenu dogodila trampa da je SDS zamijenio Direkciju za evropske integracije sa Agencijom za državnu službu, jer je očito tu bilo zanimljivije sa aspekta popunjavanja njihovog kadra u institucije BiH.

Da su SDS i SDA dogovorile zamjenu rukovodećih pozicija u pojedinim agencijama, i da Bošnjaci dobijaju Direkciju za evropske integracije i IDDEEA-u, a Srbi Agenciju za državnu službu i RAK – kalkulisalo se i ranije. I reklo bi se sve je baš tako, ali iznenađenjima nikad kraja – na mjesto Agencije za državnu službu 11. januara imenovan je stari-novi direktor Neven Akšamija. Interesantno je da imenovanje nije bilo na sjednici Savjeta ministara.

Majkićeva smatra da je olako data itekako značajna funkcija i da je pitanje kako će na kraju mandata aktuelne koalicije izgledati paritet u bh. institucijama, koji je na kraju mandata SNSD-a bio u korist srpskog naroda.

RTRS