Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da najveću koncentraciju nadležnosti za evropski put ima Srpska – gotovo 73 odsto, Federacija BiH /FBiH/ nešto manje zbog kantona koji dijele nadležnosti, a najmanje Savjet ministara BiH, koji ne može donijeti odluku o mehanizmu koordinacije koji bi obavezao druge strukture i nivoe vlasti.
Dodik je istakao da je sva suština mehanizma koordinacije, koji je jedan od uslova za aplikaciju BiH za članstvo u EU, upravo u tome da se uvaže svi organi.

“I ono što je bilo potrebno je da se ta vrsta dogovorenog mehanizma u formi odluke donese na svim nivoima u istom tekstu i na Vladi Srpske, Vladi FBiH, vladama kantona, Brčko distrikta, i mehanizam da se usvoji u tom tekstu i u Savjetu ministara za ona ovlaštenja koja on ima vezano za evropski put”, kaže predsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, za ona ovlaštenja koja imaju entiteti to su trebale učiniti entitetske vlade i na taj način se moglo doći do kredibilnog mehanizma koordinacije.

“To je ignorisano iz razloga koji su poznati onima koji su to učinili. Zato je to neprihvatljivo, zato što naprosto Savjet ministara BiH nema snagu da donese odluku koja bi obavezala druge u tom procesu mehanizma koordinacije i sama ta koordinacija gubi smisao jer ona nije iskoordinisana, nije dogovorena i kako onda krenuti dalje”, rekao je Dodik za “Anadoliju”.

On je ocijenio da domaće snage u BiH imaju veoma malo vremena da sjednu i usaglase taj zajednički tekst mehanizma koordinacije koji mora uvažavati nadležnosti u skladu sa Ustavom, te da je to jedino što Srpska traži.

“Ono što je potrebno uraditi je da odmah sjednu svi nivoi vlasti i usaglase tekst mehanizma koordinacije i usvoje na organima i predaju Evropljanima kao usvojeni mehanizam. Ukoliko se to ne desi, vjerovatno će Evropljani početi da misle da je to bila podvala, ta najava i to bi trebalo da brine upravo one koji su napravili ovu lakrdiju sa donošenjem takve odluke”, naveo je Dodik.

On je dodao da u Srpskoj postoji dodatni problem sa ljudima koji sjede u zajedničkim institucijama BiH i koji se ponašaju mimo odgovornosti za Republiku Srpsku.

Dodik napominje da su oni to pokušali predstaviti kao dobru stvar za Srpsku, ali da to nisu ljudi koji to mogu uraditi jer Republika ima svoju vladu, parlament i predsjednika.

“Parlament kao ključno mjesto je tu da odluči šta je dobro. Parlament je prvi u BiH usvojio mehanizam koordinacije. Nije usvojio samo svoj, taj mehanizam je ranije dogovoren u Briselu kao mehanizam”, podsjetio je Dodik.

On je dodao da su kasnije problemi nastali u FBiH između Bošnjaka i Hrvata u političkom smislu jer nisu mogli da se dogovore gdje je uloga kantona i šta oni rade.

“Zato stojimo četiri-pet godina. Da bi sada neko brzo prebacio da stvori ili pokušao da stvori privid kako Srpska nešto opstruiše. Ne, Srpska je usvojila dogovoreni mehanizam koordinacije sa evropskim strukturama, već ima tri-četiri godine u parlamentu. I mi nemamo nijedan problem s tim”, naveo je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je ponovio da Savjetu ministara ne spori nadležnosti koje ima, ali da će nastaviti sporiti ono što je nametnuo visoki predstavnik, ističući da je još 2005. godine Venecijanska komisija pisala o tome kako se prvo mora riješiti problem visokog predstavnika da bi BiH mogla krenuti u EU.

On je istakao da je potpuno uvjeren da BiH ne može biti na evropskom putu ako ima međunarodni protektorat visokog predstavnika i njegove ingerencije i sudije na različitim nivoima, kao i ambasadokratiju gdje se ambasadori sastanu i oni su najvažniji organ odlučivanja u BiH.

“Ovdje moramo, i ja apelujem na to, da se dogovorimo o tome na koji način će se i šta urediti. I da se pravila igre poštuju. Da se utvrde i poštuju, a ne da se stalno krše i da stalno čekaju neku sjednicu Savjeta ministara BiH, 26. januara, koja će biti tajna, za koju niko nije znao i da se donese nešto što predstavlja problem. Na taj način BiH neće krenuti ni do Nove Gradiške, a kamoli do Brisela”, upozorio je Dodik.

Govoreći o članstvu BiH u NATO, Dodik je ponovio da je NATO jaka organizacija i da to ne može niko ignorisati, a da je politička garnitura u Srpskoj, kao i opozicija, stava da o tome neće odlučivati elita, već će, kada dođe vrijeme za to, pitati narod na referendumu.

“Ako narod ovdje, u ovoj zemlji, u Srpskoj, kaže da to hoće – hoće. Ako kaže neće, onda će to biti obavezujuće i za političare. Mi smo dio glasa BiH”, istakao je Dodik i poručio da se taj glas ne može zaobići.

SRNA