Savjet ministara Bosne i Hercegovine (SM BiH) usvojio je tajno i bez saglasnosti Vlade RS odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, odnosno sporni mehanizam koordinacije. Vlada Srpske juče je oštro reagovala nakon što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao da je Savjet ministar BiH na posebnoj sjednici od 26. januara ove godine usvojio tu odluku, koja je prekjuče, 9. februara, objavljena u “Službenom glasniku BiH”!

Zvizdić je praktično uhvaćen u laži, nakon što je rekao da nije bilo riječi ni o kakvom tajnom usvajanju, “već da su zvaničnici u BiH na svim nivoima vlasti čekali da bude zadovoljena cjelokupna procedura”. On je istakao da je mehanizam koordinacije usvojen kao jedan od tri glavna uslova, uz adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i reformsku agendu, da bi aplikacija BiH za članstvo u EU postala kredibilna i prihvatljiva za Brisel.

– Tokom razgovora s entitetskim premijerima nisam čuo nikakve otpore na tekst mehanizma koordinacije koji smo im uputili prije desetak dana. Pozitivni su signali iz entitetskih vlada da je tekst mehanizma koordinacije prihvatljiv, jer se čuvaju ustavne nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH – ocijenio je juče Zvizdić.

Susret 30. januara

S druge strane, premijerka Srpske Željka Cvijanović izjavila je da usvojena odluka nije usaglašena sa Vladom RS.

Nedopustivo je da Denis Zvizdić kaže da je tekst odluke koju je usvojio Savjet ministara poslao entitetskim vladama na upoznavanje. Njegov zadatak nije bio da upozna entitetske vlade s usvojenim tekstom, već da entitetske vlade uključi u razgovore, da bi tekst nakon njegovog usaglašavanja bio usvojen na svim nivoima vlasti – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je predsjedavajući Savjeta ministara zloupotrijebio sastanak u Banjaluci, jer je od učesnika sastanka sakrio činjenicu da je Savjet ministara odluku već usvojio.

Pored premijerkine izjave, iz Vlade Srpske juče je poslato oštro saopštenje u kojem se navodi da je “Denis Zvizdić iznio niz neistina o pitanju odluke o sistemu koordinacije, koju je Savjet ministara, kao kakva grupa ilegalaca tokom Drugog svjetskog rata, usvojio 26. januara 2016. godine”.

– Predsjedavajući Zvizdić zaboravlja da je sastanak s entitetskim premijerima koji pominje održan u Banjaluci u subotu, 30. januara, dakle nekoliko dana nakon što je Savjet ministara tajno usvojio sporni prijedlog odluke – navodi se u saopštenju Vlade RS.

Poput pisma Obami

Predsjedavajući Denis Zvizdić, navodi se dalje, sve učesnike sastanka, uključujući i dva entitetska premijera, doveo je u zabludu, dogovarajući konačne konsultacije o prijedlogu odluke u narednim danima, pri tome skrivajući činjenicu da je Savjet ministara isti taj prijedlog odluke već usvojio.

– Ukoliko postoji saglasnost o kojoj govori Zvizdić, te ukoliko su entitetski premijeri bili upoznati s prijedlogom odluke prije sastanka, onda nije postojala potreba da se dogovara izrada komentara i mišljenja na prijedlog odluke, te njihovo dostavljanje u Kabinet predsjedavajućeg, kako je i učinjeno na sastanku u Banjaluci – navodi se u saopštenju.

I predsjednik DNS-a Marko Pavić ocijenio je juče da je pitanje aplikacije BiH za članstvo u EU ishitreno i ispolitizovano.

– Ja sad mogu poslati Baraku Obami pismo s molbom da pošalje 100 miliona Prijedoru da bismo se mi razvijali. To pismo niti će ko pročitati, niti će ko odgovoriti na njega, jer je nerealno. Otprilike slično je i s našom aplikacijom – rekao je Pavić.

On je ocijenio da se “aplikacija šalje samo da se kaže da je poslata, ali da za to nisu zreli uslovi”.

“Medvjeđa usluga” svima u BiH!

Iz Vlade Srpske juče su ocijenili da postoje dva problema u vezi s usvajanjem odluke o sistemu koordinacije u Savjetu ministara BiH.

– Jedan se odnosi na sramotan način na koji je odluka usvojena, a drugi na njen sadržaj koji je iz ugla pozicije, nadležnosti i autonomnosti RS, više nego sporan. Nažalost, ovim potezom, Savjet ministara ne samo da nije ispunio jedan od uslova da bi ona bila ocijenjena kao kredibilna, već je, u suštini, učinio “medvjeđu uslugu” svima u BiH i vratio čitav proces nekoliko koraka nazad. Vlada RS punim kapacitetom podržava evropski put BiH, ali neće pristajati da je bilo ko zloupotrebljava i obmanjuje javnost i zvaničnike EU. U tom smislu, odluku kojom se Zvizdić hvali, može slobodno okačiti kao značku na rever, jer ona za institucije RS ne znači apsolutno ništa – navodi se u saopštenju Vlade RS.

Press