Pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje Republike Srpske Mira Vasić rekla je da Ustavni sud Srpske treba da donese odluku o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o radu koji je podnio Savez sindikata Srpske.

Ona je navela da je resorno ministarstvo dobilo zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske za proglašenje neustavnim postupka donošenja Zakona o radu i istakla da ne želi da prejudicira kakvu će odluku donijeti Ustavni sud Republike Srpske.

“Vlada Republike Srpske se kao predlagač opredijelila da, po hitnoj proceduri, Narodnoj skupštini uputi Zakona o radu jer je u tom pogledu obezbijeđen opšti interes. Narodna skupština je to prihvatila i usvojila Zakon o radu”, rekla je Vasićeva novinarima u Banjaluci.

Komentarišući deveti dan štrajka glađu Njegoša Tomića iz Višegrada u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, koji je priznao da je dobio 5.000 KM od Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske za pokretanje vlastitog biznisa, Vasićeva je rekla da je resorno ministarstvo utvrdilo da je Tomić bio korisnik sredstava po Projektu “Zajedno do posla” samozapošljavanja djece poginulih boraca.

“Tomić je trebalo da to kaže prije štrajka jer je prema ovom ugovoru dobio 5.600 KM sredstava za obavljanje samostalne djelatnosti”, rekla je Vasićeva.

Vasićeva je rekla da Udruženja porodica poginulih moraju da vode posebno računa kada se upućuje zahtjev Vladi za samozapošljavanje i šta to znači, da li je time riješen određeni slučaj ili će se ponovo otvarati slični.

SRNA