Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske danas je u Banjoj Luci organizovalo prvo predstavljanje Zakona o radu, koji je stupio na snagu 20. januara.

Mira Vasić, pomoćnik ministra za rad i zapošljavanje, istakla je da će Zakon biti predstavljen u šest regionalnih centara, sa ciljem da radnicima, poslodavcima i široj javnosti ukažu koje su novosti i da pokušaju da definišu koje su dileme i kako se mogu otkloniti kako bi Zakon od početka bio pravilno primjenjivan.

“Za mjesec dana, koliko je zakon u primjeni, najčešći upiti i radnika i poslodavaca su bili da li radnik može ići u penziju prije navršenja 65 godina života. Odgovor je da je Zakon o radu definisao kada radniku prestaje radni odnos, a to ne utiče na odlazak u penziju, i dalje su ostali uslovi iz Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju”, kazala je Mira Vasić.

Kada je u pitanju plaćeno i neplaćeno odsustvo, u Zakonu o radu je definisano kao pravo, a u opštem kolektivnom ugovoru do sada je već definisano u kojim slučajevima radnik ima pravo da podnese zahtjev poslodavcu i novim kolektivnim ugovorom će se definisati obim tog prava. Vjerski praznici, prema njenim riječima definisani su Zakonom o praznicima u RS.

Na pitanje novinara kakva je sudbina Zakona o radu RS obzirom da je utvrđena neustavnost Zakona o radu FBiH i da je Savez sindikata RS tražio ocjenu ustavnosti postupka donošenja Zakona u RS-u, Mira Vasić je rekla da se Vlada RS odlučila za upućivanje Zakona u hitnu proceduru, tu je u potpunosti obezbijeđen opšti interes.

“Vidjećemo, sad je na sudu, ne smatramo da smo imali isti postupak kao u FBiH obzirom da tamo nisu prihvaćeni ni amandmani socijalnih partnera, a u izradi Zakona o radu RS učestvovali su Unija udruženja poslodavaca, sindikat nije, imali smo i druge konsultacije s javnošću i sad je na Ustavnom sudu, ne želim da prejudiciram”, dodala je Vasić.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS, rekao je da postoje problemi u primjeni Zakona u praksi, vezano za ugovore o radu, problem čekanja i otpremnina zbog čega će nastojati da dobiju tumačenja od ministarstva.

“Mi kao Unija poslodavaca i poslovna zajednica nismo zadovoljni konačnim rješenjem i iniciraćemo u toku ove godine izmjene Zakona o radu”, kazao je Aćić i podsjetio da njihovi amandmani prilikom donošenja Zakona u Narodnoj skupštini RS nisu usvojeni.

Prema njegovim riječima, sporno je što nisu implementirane direktive Evropske unije koje se tiču pauze.

“Instituti iz prošlog sistema, regres, minuli rad, očekujemo da će u narednom periodu biti izbrisani, jer oni ne odgovaraju današnjim uslovima poslovanja i tržišnoj ekonomiji”, rekao je Aćić.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS, očekuje pozitivne pomake iz procesa kolektivnog pregovaranja, a tražiće više prava nego što ih ima u Zakonu. Dodao je da neće odustati od plaćene pauze i da neće prihvatiti ukidanje regresa.