Čovjek na visokoj funkciji u BiH za koga veću opasnost predstavlja prijetnja kineskom poslovicom, koju je na konferenciji za novinare izrekao Milorad Dodik, od prisustva terorista svjetskog kalibra, kao što je Tarik Mahmud Ahmed al Savah, morao bi prvo stati pred ogledalo, pogledati sebi u lice i javno priznati da nije sposoban za funkciju na kojoj se nalazi.
Ova rečenica kojom je nekoliko analitičara iz RS iznijelo svoj stav o Igoru Crnatku, najbolji je uvod za analizu lika i djela aktuelnog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH.
Oni su jedinstveni u ocjeni da je mjesto šefa diplomatije prekrupan zalogaj za nekoga ko nema dana iskustva u toj oblasti i da ih stoga ne čudi njegov diletantski pristup diplomatiji.
Saglasni su i da su potezi koje PDP preduzima nakon konferencije za novinare predsjednika RS čisto politikanstvo.
Dodik je tada izjavio da je Crnadak tokom boravka u Americi isključivo tražio da se protiv njega povede široka, opsežna istraga, progon koji bi trebalo da ga onemogući da bilo šta radi.
– To nije politički zahtjev, to je zahtjev koji smatram ličnim. Oprostiti neću. Kada ću i šta učiniti, to ću ja odlučiti, ali se držim jedne kineske poslovice, da se osveta servira hladna – rekao je Dodik, kasnije precizirajući da je govorio o osveti na narednim izborima.
Međutim, to nije smirilo Crnatka i njegove partijske jatake. Tvrdi da je time uznemirena njegova porodica i očekuje da institucije RS procesuiraju Dodika.
– Dodikova prijetnja je mafijaška, još je samo trebalo da dobijem mrtvu ribu ili odsječenu konjsku glavu – objasnio je Crnadak.
Mjesec ranije, Crnadak je u intervjuu Bi Bi Siju izjavio da vehabije i islamski teroristi ne predstavljaju nikakvu prijetnju za BiH.
Da li se njegove izjave o Tariku Mahmudu Ahmedu al Savahu, koji se nakon 13 godina provedenih u zatvoru Gvantanamo vratio u BiH, te o vehabijama i Miloradu Dodiku nesvjesno ili svjesno poklapaju sa stavom Bakira Izetbegovića, zaključite sami.

MAJKO MILA, GDJE SI ME RODILA: 
Ženo moja, podsjeti me, kako ti je ime

U imovinskom kartonu koji je Igor Crnadak popunio 2014. godine, piše da se njegova supruga zove Ljubica. U istoj rubrici četiri godine ranije napisao je da živi sa suprugom Đurđicom. Ako ste pomislili da je u međuvremenu promijenio bračnog druga, varate se.
– I danas je u istom braku, ali se izgleda zbunio, pa je umjesto supruginog, upisao majčino ime. Znam da se često u Sarajevu izgubi u pravom smislu riječi, ali me čudi da to do sada nije ispravio – rekao je “Narodnim” sagovornik iz PDP-a.
Da nas Crnadak ne bi preduhitrio, tako što će napraviti ispravku u obrascu CIK-a, prije nego što naš tekst ugleda svjetlost dana, sa sagovornikom, visokim funkcionerom PDP-a, postigli smo džentlmenski dogovor.
– Ja mu na to neću ukazati, tako da će za slučaj saznati iz “Narodnih”, a vi nemojte otkrivati moj identitet – podvukao je naš sagovornik.
I sam iznenađen onim što smo mu prezentovali, nastavio je paljbu.
– Kako neko ko za dvije godine nije primijetio da je u imovinskom kartonu pogrešno upisao ime svoje supruge, može primijetiti podvale u dokumentima koje pripremaju njegove bošnjačke kolege u Savjetu ministara, koje nastoje da u svaku tačku dnevnog reda uvrste tihi prenos nadležnosti sa RS na nivo BiH – s pravom se pita funkcioner PDP-a.
Zato i ne čudi što je Crnadak rekao da je Odluka o mehanizmu koordinacije dobra po Republiku Srpsku.
Crnadak je imao problema i oko popunjavanja formulara, na osnovu kojeg CIK BiH izdaje potvrde o ispunjavanju uslova za imenovanje u Savjet ministara.
– Tek na popravnom, koji je zakazan za njega i Borisa Jerinića, unio je tražene podatke za suprugu i majku, za koje prilikom predaje formulara nije unio tačnu adresu stanovanja – otkrili su tada iz CIK-a.
Tada su njegovi bliski saradnici iz PDP-a ispričali da je umjesto adrese na kojoj stanuju njegova supruga i majka upisao adresu na kojoj stanuje Mladen Ivanić.
– To što iz prve nije popunio formular ne znači da ne može biti dobar ministar – obrazlagali su najveći zvaničnici PDP-a.
Aktuelni šef bh. diplomatije je jedini političar za koga na zvaničnim sajtovima piše da je rođen na dva mjesta. Jednom u Zadru, u Hrvatskoj, drugi put u Banjaluci, u BiH. Oba puta 28. jula 1972. godine.
Stoga bi bilo dobro da nam odgovori, da li se u ministarskoj fotelji nalazi Crnadak rođen u Zadru ili onaj rođen u Banjaluci.

Ivanić se ruga građanima RS

Bez obzira na činjenicu da potiče iz ugledne porodice, da je nekoliko godina bio urednik i voditelj na najslušanijoj radio stanici u Krajini, da je vlasnik butika u kojem je prodavao ekskluzivnu robu, da je tokom studija na Ekonomskom fakultetu upoznao deset generacija studenata, Igor Crnadak nikada na izborima nije prešao izborni cenzus.
U oktobru 2010. godine, u najvećoj izbornoj jedinici koja obuhvata 21 opštinu RS, Crnadak je osvojio svega 3.916 glasova, pa mu je tako izmakla stolica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.
Poređenja radi, tada je Nikola Špirić sa liste SNSD-a u istoj izbornoj jedinici osvojio 57.000 glasova.
Takođe, posljednjeplasirani kandidat SNSD-a za Parlament BiH osvojio je tri puta više glasova od njega.
Poslije četiri godine ista slika. I kao nosilac liste dvije partije, PDP-a i NDP-a, na izborima 2014. godine, ostaje kratkih rukava. Opet nije uspio osvojiti dovoljan broj glasova da bi prešao izborni prag i opet je od PDP-ovog prvaka više glasova dobio posljednjeplasirani kandidat SNSD-a. Ali, to nije predstavljalo smetnju da ga Mladen Ivanić predloži u Savjet ministara.
– U ovom slučaju Ivanić je poslao jako ružnu poruku građanima RS, prvenstveno Banjaluci, Prijedoru, Gradišci i ostalim opštinama iz Izborne jedinice jedan. Ko vas šiša, ja sam gazda, ja se pitam! To je jasno kao dan. Kako drugačije tumačiti to što je Crnadak, kao kandidat koga su građani odbacili na izborima, osvanuo u udobnoj ministarskoj fotelji, koja je daleko privlačnija od poslaničke – prokomentarisao je istaknuti član PDP-a, sa početka priče.

Narodne novine