Vašington bi trebalo da obustavi politiku sankcija prema Rusiji jer se na taj način ugrožava saradnja u ključnim međunarodnim pitanjima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Kako se navodi, od atmosfere dijaloga SAD i Rusije zavisi i mnoštvo međunarodnih pitanja, pogotovu kada je riječ o globalnoj i regionalnoj bezbjednosti, stoga bi SAD trebalo da uzmu u obzir antirusku politiku koja može da ugrozi saradnju dvije zemalje.

“Vašington bi trebalo da uvidi besperspektivnost sankcione politike i opasnost konfrontacije sa Rusijom. Mi za sobom uvijek ostavljamo mogućnost da uzvratimo odgovarajućim mjerama ukoliko to bude odgovaralo nacionalnim interesima“, navodi rusko Ministarstvo.

Iz Bijele kuće sinoć je saopšteno da je američki predsjednik Barak Obama produžio sankcije Rusiji, koje su SAD uvele u martu 2014. godine zbog krize na jugoistoku Ukrajine.

Ambasada SAD u Moskvi saopštila je da će Vašington nastaviti da sarađuje sa Rusijom i u uslovima sankcija, ocjenivši da je odluka američkog predsjednika Baraka Obame o produžetku sankcija Rusiji rutinska stvar i da ih može ukinuti u svakom trenutku.

“Naš stav je da nastavimo saradnju sa Rusijom po pitanjima koji imaju zajednički interes, a tiču se cjelokupne krize u Ukrajini. Istovremeno, na ovaj način smo jasno dali do znanja ruskim vlastima da će sankcije ostati na snazi dok se u potpunosti ne realizuje Minski sporazum“, rekao je predstavnik ambasade SAD Vilijem Stivens.

sputniknews