Srpska pravoslavna crkva i vjernici  danas  proslavljaju  Đurđevdan. Ovo je jedna od najčešćih slava, sa brojnim narodnim običajima. Najrašireniji narodni običaj je da se uoči Đurđevdana u vodu stavljaju cvijeće, zdravac, dren i crveno jaje čuvarkuća. Ujutru se svi ukućani tom vodom umivaju da bi bili zdravi, djevojke lijepe i da im kuća bude sačuvana od svakog zla. Mnogobrojni vjernici danas su u hramu  Svete Trojice u Prijedoru osveštali žito i slavski kolač.

Prijedorčani Aleksa Došenović i Milan Orelj kažu da prvo dolaze u crkvu da osveštaju žito i slavski kolač, a potom dočekuju goste. Raduju se svakoj slavi u krugu porodice i prijatelja.

Protonamjesnik Dragan Hrvaćanin i starještina hrama Svete Trojice u Prijedoru ističe da veliki broj vjernika proslavlja Đurđevdan i da je najvažnije na slavskom stolu imati žito, slavski kolač i slavsku svijeću.

“Sve ostalo je u mogućnosti onih koji slave  i po potrebi, jer znamo da smo bili u raznim periodima i ratovima i skoro je bila  epidemija korone,  pa iako se mijenjaju okolnosti u kojima proslavljamo,  moramo znati da uvijek treba da je obilježimo. Često nas vjernici pitaju imali smo smrtni slučaj,  šta da radimo?  Slava se uvijek slavi,  nikada se ne prekida, obilježavamo je u skladu sa događajima koji su nas trenutno zadesili, ali ono što je pravilo,  to je da slavska svijeća uvijek treba da se pali“,  naveo je Hrvaćanin.

Postoji i narodno vjerovanje vezano za Đurđevdan  da ako je danas lijepo vrijeme da će godina da bude plodna, a ako bude padala kiša, da će ljeto biti sušno.

Izvor: kozarski.com