Dogovor EBRD-a, Hipo banke i institucija Republike Srpske o konverziji švajcarskog franka i danas je tema broj jedan.

Direktor Hipo banke Banjaluka Goran Babić pozvao je klijente koji žele da izvrše konverziju kredita da se jave u poslovnice banke.

Predloženim rješenjem problema o konverziji švajcarskog franka, institucije Republike Srpske potvrdile su sigurnost i sačuvale međunarodni kapital. Ovo je za našu Televiziju potvrđeno u EBRD-u.

Dan nakon postignutog dogovora – usijali su se telefoni u Hipo banci. Prvi korak koji klijenti treba da naprave jeste da dostave podatke o mjesečnom-porodičnom primanju kako bi se utvrdila njihova socijalna karta. Najugroženiji imaju pravo na otpis 50 odsto kredita.

– Јavićemo se svim klijentima, usmeno i pismeno, s ponudom i nadam se da ćemo riješiti problem. Polovoina aprila je datum kada ćemo početi s konverzijom, precizirao je Goran Babić.

hipo konverzijaPodsjećamo, dogovor podrazumijeva konverziju po trenutnom kursu, fiksnu kamatnu stopu od 5,99 odsto, otpis – najmanje 30 odsto od kompletnog iznosa.

Dogovor je pozdravio i EBRD koji, u novoj vlasničkoj strukturi, ima 21 odsto kapitala u Hipo banci. Smatraju da su instititucije Srpske, ovim potezom, spasile ne samo međunarodni kapital, već i finansijsku stabilnost Republike.

– Kao što sam već rekao i juče u Banjaluci, naša namjera je bila da se sačuva stabilnost finansijskog sistema. S druge strane, da je zakon usvojen pitanje je da li bismo mogli nastaviti naše poslovanje na uobičajeni način, kaže Јan Braun, predstavnik EBRD-a Јan Braun.

hipo konverzija1Bili bi obustavljeni svi projekti koje finasira EBRD, poput autoputa Banjaluka-Doboj. Banka bi otišla u stečaj. Radnici bez posla. Republika Srpska-finasijski oslabljena. Ovo su upozorenja banke, ali i predsjednika Republike koji smatra da je prijedlog zakona koji je ponudila opozicija projekat i podvala Sarajeva.

– SDS iz kalkulanstskih razloga želi da dobije podršku jednog broja ljudi. Primjećujemo koordiniranu akciju Bakira Izetbegovića i Mladena Bosića i mi to razumijemo kao destabilizaciju Srpske, ističe predsjednik Republike, Milorad Dodik.

Čim je čula za dogovor, opozicija u Srpskoj je izrekla salvu kritika na račun vlasti.

– Mene su zvali neki međunarodni predstavnici. Zvali su i Bosića i Ivanića. Mi smo rekli- ne, nećemo odustati od svog prijedloga, navodi NDP-ov Dragan Čavić.

– Јa pozivam opoziciju neka usvoje taj zakon ako žele na nivou BiH, sa svojim partnerima i da pokažu da su zaista imali dobre namjere prema građanima, rekao je ministar finansija Zoran Tegeltija.

Ponašanje opozicije za ministra finansija je atak na Republiku Srpsku. Da je zakon po njihovoj želji i mjeri usvojen, bio bi oboren na Ustavnom sudu.

Tada bi Hipo banka pokrenula arbitražni postupak protiv Srpske pred međunarodnim sudom. Bila bi to, kaže, najveća šteta u istoriji Republike Srpske.

RTRS