Služenjem parastosa poginulim borcima i civilnim žrtvama Otadžbinsko-odbrambenog rata, u kasarni “Kozara” u Banjaluci počelo je obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske.

Obilježavanju prisustvuju predsjednik Republike Srpske‚, Milorad Dodik, premijer, Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, ministri u Vladi Republike Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH, Srđan Amidžić.

Prisutni su i komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, Sreten Milošević, kao i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara, Aleksandar Goganović.

Na obilježavanju 12. maja – Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka su i mnogobrojni predstavnici političkog, javnog i vjerskog života, predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te druge zvanice i gosti.

Nakon parastosa predviđeno je polaganje vijenaca, dok je centralna svečanost planirana na stadionu kasarne.

Obilježavanje organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Republike Srpske.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Vojska Republike Srpske prvobitno je osnovana pod nazivom Vojska Srpske Republike BiH. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski Republika Srpska puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

U Bijeljini obilježen Dan Vojske Republike Srpske

Defileom sa zastavama 18 ratnih jedinica i polaganjem vijenaca na centralno spomen obilježje u Bijeljini je obilježen Dan Vojske Republike Srpske, semberskih ratnih jedinica i 3. pješadijskog Republika Srpska puka.

Od kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” do Centralnog spomenika poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu kretala se kolona pripadnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.

Sa zastavama 18 ratnih jedinica postrojeni su ispred Centralnog spomenika palim borcima Semberije. Uloga i značaj Vojske Republike Srpske u odbrani srpskog naroda u proteklom ratu, kao i u stvaranju Republike Srpske, nemjerljivi su. Ovo je prilika da se sjetimo naših poginulih boraca, a sa područja Semberije u ratu je život izgubilo 1.080 srpskih boraca – istaknuto je na skupu.

Autor: Srpskainfo

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER