Srpski pokret Dveri upozorio je danas da banke ugrožavaju nezavisnost sudstva u Srbiji tako što sudijama daju povlašćene keš i stambene kredite.

Poslanik tog pokreta Srđan Nogo je na konferenciji za novinare u Skupšitni Srbje pozvao vladu da reaguje povodom tog problema ističući da je sudstvo treća grana vlasti i da mora da bude nezavisno.

“U 2014. i 2015. predsJednici Trećeg i Drugog osnovnog suda u Beogradu i predsjednik Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu zaključili su ugovor sa Pireus bankom po kome zaposleni u tom sudu imaju povlašćeni status prilikom uzimanja finansijskih usluga kod te banke”, naveo je Nogo.

On je dodao da su ti pozivi javno stajali na oglasnim tablama u sudovima gdje se zaposleni pozivaju da se prijave.

“Javna je tajna da su mnoge sudije i ranije zaključivale povoljne ugovore po kojima su imali VIP status kao klijenti banke. To je status po kome sudije imaju od 0,75 odsto do najviše dva odsto kamate godišnje na stambene i keš kredite. Začkoljica je da banka može i jednostrano da promijeni visinu kamate prema korisniku tako da na taj način možemo postaviti pitanje da li banka tako moze da vrši veliki uticaj na rad tih sudija”, kazao je Nogo.

On ističe da je zanimljivo to što Pireus banka, ali to nije jedini slučaj, ima svoje sjedište na Novom Beogradu koje je u nadležnosti suda sa kojim je zaključila ugovor tako da kada god je ta banka tužena strana nadležan je taj osnovni sud.

“Automatski možemo da postavimo pitanje nepristrasnosti i da li se može vjerovati presudama tog suda. U pitanje su dovedene i sudije koje možda nemaju kredit u toj banci”, rekao je Nogo dodajući da bi razlog za izuzeće suduje mogao da bude ako ima kredit u banci, ali da tužilac ne može da zna da li sudija ima kredit ili ne, pošto je to povjerljiva stvar i odnos između banke i klijenta.

Nogo naglašava da je u ovom slučaju predsjednik suda zaključio generalni sporazum sa bankom kojim svim zaposlenim u tom sudu daje povlašćeni tretman.

Prema njegovim riječima, kako onda izuzeti i nadležnost Vrhovnog kasacionog suda, koji odlučuje o vanrednim pravnim sredstvima u Srbiji.

“Ko štiti banke u Srbiji i zašto, vidjećete da Pireus banka ne samo što ima veliki problem sa građanima Srbije već je izdala preko 4.000 kredita u švajcarskim francima i mnogi su tužili tu banku i pitaju se zašto ne mogu da je dobiju ili da sačekaju kraj sudskog spora”, rekao je Nogo.

On dodaje da Pireus banka falsifikuje bankarske garancije i založne izjave i da postoje sudske presude koje to potvrđuju i pita – zašto se nije oduzela dozvola za rad toj banci.

Nogo kaže da su Dveri već dugo ukazivali da postoji veliki problem sa fukncionisanjem bankarskog sistema u Srbiji i da zato trpi država, privreda i građani

Agencije