Zlatko Maksimović, član Pokreta “Uspješna Srpska”, objavio je danas svoju kandidaturu za gradonačelnika Bijeljine na predstojećim lokalnim izborima.
Maksimović je izjavio i da je podnio zahtjev za izlazak iz SDS-a, čiji je bio poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Izjavu podrške Maksimovićevoj kandidaturi za gradonačelnika Bijeljine, kao kandidatu Pokreta “Uspješna Srpska”, danas su potpisali Savez nezavisnih socijaldemokrata, Demokratski narodni savez, Socijalistička partija, Srpska radikalna stranka, Srpska napredna stranka, Pokret za Semberiju i Partija ujedinjenih penzionera Srpske.

Potpisnici ove izjave naveli su da će saradnju u predstojećem periodu zasnivati na partnerstvu, transparentnosti i odgovornosti.

Sve stranke potpisnice izjave saglasne su da će od danas i na lokalnim izborima obezbijediti punu podršku kandidatu Pokreta “Uspješna Srpska” Zlatku Maksimoviću za mjesto gradonačelnika Bijeljina.

U zavisnosti od ostvarenih rezultata na lokalnim izborima 2016. godine, potpisnici izjave će se naknadno dogovoriti o učešću u podjeli vlasti.

Maksimović je rekao da je nakon dugog perioda razmišljanja i analize stanja u Bijeljini, te trenutne situacije u društvenoj zajednici, odlučio da se kandiduje za gradonačelnika Bijeljine.

On je na vanrednoj konfereciji za novinare u Bijeljini naglasio da je ovu odluku, iako je bila teška i sa sobom nosi ogromnu obavezu i odgovornost, donio i nakon velikog pritiska javnosti i svakodnevne podrške građana.

“Teret jeste veliki, kao i odgovornost, mada neko na mom mjestu, ko nije vođen iskrenim namjerama i voljom da nešto učini, taj teret, vjerujem, nisu ni osjetili. Ja tu odgovornost osjećam jer iskreno želim velike promjene u našem društvu i našem gradu, za šta neću štediti ni svoje vrijeme ni energiju, znanje i iskustvo, a sve kako bi stvorili snažno i ekonomski stabilno društvo u našem gradu”, naglasio je Maksimović.

On je dodao da je mu je namjera da veliki dio svoje pažnje posveti harmonizaciji odnosa svih građana Semberije i šire duštvene zajednice.

“Vrijeme je da ispravimo greške koje su činile vlasti na lokalnom nivou i izađemo sa jasnim idejama i vizijom razvoja našeg grada. Vrijeme je za promjene jer su građani Bijeljine umorni od mnogih obećanja koja u najvećoj mjeri nisu ispunjena”, ocijenio je Maksimović.

On je dodao da su njegovi saradnici i on lično analizirali stanje u društvenoj zajednici, kao i u samom gradu i zaključili da nije postojalo dovoljno volje, ali ni jasne vizije za razvoj Bijeljine.

Predstavljajući smjernice svog programa, Maksimović je rekao da on jeste ambiciozan, ali i ostavriv i da Bijeljinu želi da vidi kao grad uspješnih ljudi, zbog čega je problem nezaposlenih prvi na njegovoj radnoj agendi.

Prema njegovom mišljenju, neophodno je i tješnje povezivanje obrazovnih institucija sa poslovnim okruženjem i potrebama tržišta rada, kao i veliki razvojni projekti, veći podsticaju za poljoprivredu, afirmacija privatniog preduzetništva.

“Kao kandidat za gradonačelnika zalažem se za smanjenje glomaznog administrativnog aparata našeg grada, koji iz budžeta ‘guta’ pare, a efikasnost mu je veoma slaba. U gradskoj upravi zaposleno je 372 lica i za njih se za plate na godišnjem nivou iz budžeta izdvaja 6,6 miliona KM u bruto iznosu plus 3,7 miliona KM za topli obrok, zimnicu, ogrev, što znači 10 miliona KM godišnje, dok se za poljoprivredu izdvaja samo 1,1 milion KM”, kaže Maksimović.

On je istakao da je poljoprivreda pitanje od velikog značaja i da joj je neophodna veća pomoć, što se, kako kaže, može postići smanjenjem administrativnog aparata.

Potom, posebnu pažnju, navodi Maksimović, zaslužuje privreda, a neophodno je urediti i “urbanistički haos”.

“Mogu da obećam da ću raditi naporno, vrijedno, pošteno i domaćinski te da ću se rukovoditi interesima naših građana”, poručio je Maksimović.

SRNA