Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je danas Srni da bi trebalo utvrditi da li je neko u procesu popisa stanovništva u BiH pokušao projektovati nacionalni i politički cilj.
“Popis stanovništva u BiH bi trebalo da bude parametar za budući ekonomski razvoj zemlje. Nažalost, nekome u BiH je to parametar za dominaciju jednog naroda”, rekao je Stevandić, komentarišući navode Tužilaštva BiH da će biti formiran predmet i tužilački tim koji će istražiti postoje li elementi krivičnog djela koji ugrožavaju proces popisa.

On kaže da se mora znati na koje elemente krivične odgovornosti se referiše Tužilaštvo BiH.

“Moramo znati zbog čega se pokreće istraga, jer je moguće da se proces popisa stanovništva i sudski odugovlači”, smatra Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da Federacija BiH /FBiH/ traži sve moguće načine da rezultati popisa ne budu objavljeni prema ranijem dogovoru svih u BiH.

“Tužilaštvo BiH bi trebalo da radi svoj posao, ali šta su čekali skoro tri godine, od kada je završen popis stanovništva. Protiv sam istrage kojom bi bilo odloženo objavljivanje rezultata popisa”, rekao je Višković.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je da podržava istragu Tužilaštva BiH ukoliko će biti utvrđeno da li je bilo zloupotrebe procesa popisa stanovništva.

“Ima indicija da su se ljudi lažno prijavljivali na određene adrese. Međutim, ukoliko će istragom biti vršen pritisak na statsističke agnecije, onda je sve potpuno pogrešno”, kaže Čavić.

Po nalogu glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, formiran je predmet i biće određen tim tužilaca i istražilaca koji će istražiti aktivnosti u vezi sa popisom stanovništva da bi se utvrdilo postoje li elementi krivične odgovornosti lica u ovom procesu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

SRNA