Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da očekuje brzo zajedničko reagovanje srpskih predstavnika u Sarajevu sa zvaničnicima institucija Republike Srpske povodom uspostavljanja jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine.

On je novinarima u Banjaluci rekao da u ovom slučaju nema mjesta političkim podjelama.

“Samo ukoliko predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama budu reagovali zajedno sa nama, moći ćemo da osporimo tu vrstu dominacije lažnim podacima, odnosno uvrštavanje ljudi u državljane koji ne žive u BiH, ili su nekada živjeli, a sada nisu njeni državljani”, naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, brzo reagovanje srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjedavajućih domova u Parlamentu BiH bitno je jer bi se u suprotnom moglo zaključiti da je odluka donesena, uz njihovo znanje i saglasnost.

Stevandić je ocijenio da je uspostavljanje jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva najkrupniji propust i najjači udarac u BiH u posljednjih 10 godina.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Јukić donio je juče odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Јukić je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopštio da će na osnovu ove odluke 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

SRNA