Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da interes Srpske, a ne BiH, mora biti u fokusu Prijedloga deklaracije o zaštiti Opšteg kolektivnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU kao strateškim ciljevima Srpske

“Nisam još vidio čitav tekst te deklaracije, ali iz naziva je vidljivo da se više vodi računa o interesima BiH, nego Republike Srpske. Interesi BiH u deklaraciji moraju biti iza srpskih jer je Republika Srpska sastavni dio BiH”, rekao je Stevandić Srni.

On je naveo da Republike Srpske ima i biće bez BiH, dok BiH nema bez Srpske.

“Tekst deklaracije razmatram sa pravnicima i nakon detaljne analize ću znati da li nešto može biti promijenjeno u korist Republike Srpske ili će dokument biti odbačen”, dodao je Stevandić.

Narodna skupština Republike Srpske trebalo bi 28. marta da razmatra Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg kolektivnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU kao strateškim ciljevima Srpske, čiji je predlagač šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Vukota Govedarica.

Govedarica je juče izjavio da je cilj predložene deklaracije zaštita i potvrđivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kao jednog od strateških interesa Republike Srpske.

Izvor: Srna/RTRS