Povodom Svjetskog dana šuma, Rudnik željezne rude Ljubija u saradnji sa banjalučkim Šumarskim fakultetom, organizovao je pošumljavanje gradskog parka u Ljubiji. Zasađene su lipe, platani i razne aromatične biljke, a sve s ciljem da se centar Ljubije postane zeleniji i prijatniji za život stanovnika.

Šumarski fakultet i RŽR Ljubija zajedničkim projektom počeli su uređenje centralnog parka. Ovo je tek početak „priče“ koja u narednom periodu ima za cilj stimulaciju sadnje biljaka koje će se koristiti za izradu biomase, kao i za sprečavanje erozije zemljišta što u Ljubiji predstavlja ozbiljan problem.

“Želimo da damo jednu od mogućih rješenja kako bi zaposlili ljude iz ovog kraja, vezali ih uz djelatnosti koje bi svakako predstavljale neku perspektivu”, istakao je Јugoslav Brujić sa šumarskog fakulteta iz Banjaluke.

Ovim je, kažu u RŽR Ljubija, i simbolično počelo obilježavanja stogodišnjice ljubijskog rudarenja.

Krajnji cilj ovog projekta jeste to da se širim konceptom obuhvati i razvoj turizma na području Ljubije, kako bi u samom gradu, ali i okolini, nekad rudničke kopove zamijenile zelene površine.

RTRS