Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske predstavilo je aplikaciju za tzv. pametne telefone koja omogućava građanima znatno brži i lakši pristup velikom broju informacija i usluga ovog ministarstva. Opcija prijave krivičnog djela putem aplikacije sa mogućnošću fotografisanja krivičnog djela jedna je od najzanimljivijih.

Ako se kojim slučajem zateknete na mjestu izvršenja krivičnog djela, a imate mobilni telefon sa Android operativnim sistemom, od danas u par koraka možete MUP-u RS poslati fotografiju onog čemu ste svjedočili i tako pomoći u rasvjetljavanju krivičnog djela.

Aplikacija pruža lakše korišćenje SMS servisa za provjeru statusa zahtjeva ili dokumenta, statusa registracije vozila, novčane kazne i uplate, te kaznenih bodova. Putem aplikacije se može izuzetno brzo provjeriti i evidencija radara te utvrditi da li ste napravili saobraćajni prekršaj.

“Јedna od najboljih stavri u ovoj aprikaciji je mogućnost prijave krivičnih dijela kao i dostavljanja slika o tom krivičnom djelu. To će Policiji u mnogo čemu pomoći da na brz i efikasan način postupa u određenim situacijama”, istakao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Aplikacija je u potpunosti izrađena u MUP-u i prva je ovog tipa u regionu. Dostupnost mape sa lokacijama organizacionih jedinica Ministarstva, broj telefona sa mogućnošću direktnog poziva sa aplikacije i geolociranje, kao i direktno pozivanje hitnih brojeva telefona, takođe se ubrajaju u opcije ove lako pristupačne i jednostavne aplikacije.

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić naveo je da se ovom aplikacijom MUP Srpske još više otvara prema građanima, te pokazuje svoje opredjeljenje da im bude na usluzi.

“Veoma je važno da su ovo uradili naši stručnjaci u okviru redovnih aktivnosti, da ne moramo nikome plaćati nikakve licence, a koji će aplikaciju dalje održavati i nadograđivati”, istakao je Vasić.

Aplikacija se brzo i jednostavno preuzima sa Gugl plej servisa na mobilnom android uređaju ili putem internet prezentacije MUP-a Republike Srpske.

RTRS