Aerodromi širom Evrope pojačali su danas mjere bezbjednosti poslije napada u Briselu, a Holandija je uvela i oštriju kontrolu na granicama.

Najvažniji aerodromi u Parizu, Londonu i Frankfurtu uveli su dodatne mjere obezbjeđenja poslije terorističkih napada u Briselu.

Briselski aerodrom Zaventem ostaće zatvoren najmanje do sutra ujutro. Svi letovi prema glavnom gradu Belgije su preusmjereni na regionalne aerodrome.

Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je da se Evropa faktički nalazi u stanju rata protiv terorizma i da prijetnja terorističkih napada ostaje na najveć́em nivou.

Analitičari kažu da je “rat stigao u Evropu” i da se više “ne vodi tamo negdje, preko okeana”.

Vlasti u Francuskoj, Holandiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj reagovale su pojačale prisustvo policije i vojske na aerodromima i granicama.

Francuska je odmah nakon napada u Briselu mobilisala 1.600 policajaca i rasporedila ih na važne tačke na granicama zemlje.

Njemačka policija je pojačala bezbjednosne kontrole na granicama sa Belgijom, Francuskom, Holandijom i Luksemburgom.

Britanske vlasti su potvrdile da su poslale dodatne policijske snage na “ključne pozicije u Velikoj Britaniji”. Pojačana je bezbjednost na većim aerodromima i željezničkim stanicama.

“U pitanju su preventivne mjere u ključnim transportnim čvorištima. Želimo da zaštitimo građane i pružimo osjećaj sigurnosti. Ovo nema veze sa nekim posebnim obavještajnim informacijama”, saopštila je britanska policija.

U Holandiji je zakazan hitan sastanak zbog napada u Briselu, a zvaničnici kažu da se očekuje izdavanje preporuke da se ne putuje u Brisel, ali i pojačana bezbjednost oko nuklearnih postrojenja u zemlji.

Agencije