Serija eksplozija potresla je jutros aerodrom i mrežu metroa u Briselu, stradalo je najmanje 17 osoba, a u prestonici EU vlada panika. Dvije osobe su uhapšene, a belgijska policija traga za još šest potencijqalnih napadača.

Svjetski mediji prenose da je teroristička organizacija “Islamska država” preuzela odgovornost za napade u Briselu.

ID je to objavila u saopštenju Amak novinske agencije koja je povezana sa njima, prenose egipatski mediji.

U pitanju je novi napad u srcu Evrope, nakon smrtonosnih napada u Parizu 2015.

U blizini sjeverne metro stanice uhapšene su dvije osobe, ali oš uvijek nisu saopšteni detalji hapšenja.

Vlasti su ranije saopštile da policija traga za osam osoba opasanih eksplozivom i apelovale na građane da ne napuštaju svoje domove radi vlastite sigurnosti.

Na aerodromu u Briselu pronađeno je oružje, između ostalih i jedan kalašnjikov. Na Jutjubu se pojavio novi snimak iz zgrade aerodroma odmah poslije terorističkih napada.

Potvrđeno je da je bombaš samoubica izazvao dvije eksplozije na aerodromu Zaventem oko 8h, a sat kasnije su se četiri eksplozije čule u metrou.

Broj žrtava i povrijeđenih nije zvanično potvrđen, a strahuje se da mrtvih ima više od 30.

Cijeli grad je u blokadi, bezbjednost u Briselu je podignuta na najvišem nivou, na ulicama su jake policijske i vojne snage, a aerodrom i sistemi podzemne željeznice i javnog prevoza su evakuisani i zatvoreni.

Napadi su se dogodili samo nekoliko dana nakon hapšenja glavnog osumnjičenog za organizacuju napada u Parizu Salaha Abdeslama.

Zvaničnici još nisu saopštili broj žrtava, ali strane agencije se pozivaju na policijske izvore i navode da je na aerodromu stradalo od 13 do 17 ljudi, kao i da u stanici Malbek ima najmanje deset mrtvih. Povrijeđenih ima više od 40, a mnogi od njih su zadobili teške povrede i spekuliše se o desetinama ljudi u kritičnom stanju.

metro

Napadnute stanice metroa Malbek i Šuman se nalaze u blizini takozvanog evropskog kvarta, u kome se nalaze institucije Evropske unije. Evropska komisija je apelovala na sve zaposlene da ne izlaze na ulice, a svi sastanci zakazani za danas su otkazani.

Istovremeno, Belgija je podigla nivo bezbjednosti zbog terorizma na najviši, četvrti nivo.

Lokalni mediji prenose da su se prije eksplozija na aerodromu “čuli pucnji i povici na arapskom”, ali te informacije još nisu potvrđene.

Društvene mreže su preplavile fotografije i snimci sa mjesta napada, a među njima je i mnogo onih čija autentičnost nije potvrđena.

Belgijski mediji javljaju da je prekinut željeznički saobraćaj ka aerodromu.

Eksplozije su odjeknule četiri dana nakon hapšenja u Briselu Salaha Abdeslama glavnog osumnjičenog u terorističkim napadima izvršenim u Parizu u novembru prošle godine kada je poginulo 130 osoba.

Snimljen trenutak eksplozije

Kamere video nadzora na briselskom aerodromu snimile su trenutak kada je odjeknula jedna od eksplozija. Situaciju koja se događa svakodnevno, miran hod putnika sa prtljagom prema izlazima prekinula je snažna eksplozija. Putnici koji su se nalazili u blizini su se odmah razbježali, a na snimcima koji su prethodno objavljeni vidi se i kako napuštaju zgradu aerodroma.

Pogledajte video:

Eksplozije i u blizini stanice metroa

Nakon eksplozija na briselskom aerodromu došlo je i do četiri odvojene eksplozije u metrou u kojima je stradalo najmanje deset ljudi.