U dva bombaška napada na briselskom aerodromu i jednom na stanici metroa poginula su 34 lica, javljaju belgijski mediji. Strahuje se da to nije konačan broj žrtava. Proglašen najviši stepen bezbjednosti na teritoriji cijele Belgije. U Briselu, u toku su racije – uhapšena su dva lica.

15.00- U provinciji Lijež je u toku evakuacija nuklearne elektrane Tiang, prenosi Njuz. Lokalna policija je obavijestila zaposlene da je proces evakuacije u toku, ali nije naveden razlog evakuacije.

14.48- U eksploziji na aerodromu u Briselu povređena su dva putnika iz Srbije koja su se u trenutku eksplozije nalazili u holu aerodroma. Oni su zbrinuti u briselskoj bolnici i nisu životno ugroženi. Očekuje se da  sutra iz Brisela doputuju u Beograd.

14.26 – Trojica osumnjičenih za teroristički napad u Briselu su građani Belorusije koji su prije nekoliko godina otputovali u Evropu, gdje su najverovatnije i bili vrbovani, saopštio je Sputnjiku visoki izvor u bjeloruskoj policiji. U Briselu nakon serije terorističkih napada uhapšena su trojica državljana Belorusije, koji se sumnjiče za umešanost u terorističke napade, prenosi Sputnjik.

14.19 – Belgijska policija pronašla je neeksplodirani bombaški pojas na aerodromu u Briselu, javila je privatna stanica VTM.

13.55 – Kalašnjikov pronađen pored tijela napadača na aerodromu.

13.37 – Broj žrtava terorističkih napada u Briselu povećan je na 34, prenio je belgijski javni servis VRT. U izvještaju se navodi da je 20 ljudi poginulo od detonacije u metrou, a 14 od dvije eksplozije na aerodromu. Zvaničnici su saopšitili da je u ovim napadima povrijeđeno više od 130 ljudi.

13.21 – Racije u Briselu, traga se za odgovornima za napade. Uhapšene dvije osobe, javlja belgijski HLN. Evakuisana kraljevska palata.

13.02 – Belgijski federalni tužilac Fredere Van Leuv izjavio je da su sve tri eksplozije u Briselu bile teroristički napadi.

Dvije detonacije dogodile su se na briselskom aerodromu, a jedna na stanici metroa Maelbek.

Antiterorističko odjeljenje kancelarije federalnog tužilaštva pokrenulo je krivičnu istragu, saopštilo je tužilaštvo.

Belgijski premijer Šarl Mišel prethodno je osudio napade kao “slijepe, nasilne i kukavičke” i rekao da je država angažovala vojsku da bi zaštitila građane.

Belgijska televizijska stanica Ring objavila je apel građanima koji žive u blizini aerodroma “Zaventem” da donesu ćebad, vodu, hranu i osnovne medicinske materijale u lokalnu fiskulturnu salu, koja se koristi kao privremeno sklonište.

Mediji su prenijeli da su se detonacije na aerodromu dogodile prije prve bezbjednosne kontrole, u javnoj zoni aerodroma.

12.05 – Brisel su danas potresle najmanje tri eksplozije, jedna na aerodromu, za koju je potvrđeno da je izazvao bombaš samoubica, druga na stanici metroa, u kojima je, kako je zvanično saopšgteno, poginula 21 osoba. Glavni grad Belgije potpuno je stao, javili su svjetski mediji.

Portparol Briselske vatrogasne bigrade Pjer Mejs rekao je da je u dvostrukoj eksploziji na aerodromu poginulo 11 osoba, dok je na stanici metroa u Melbeku nastradalo njih 10, prenosi AFP.

“Većina povrijeđenih je evakuisana. Scene su prilično haotične”, rekao je on, napomenuvši da su podaci o žrtavama na aerodromu, gdje se sručio plafon, preliminarni.

Belgijski federalni tužilac je u međuvremenu saopštio da je na aerodromu poginulo 13, a povrijeđeno 35 ljudi, dok AFP javlja da je na stanici povrijeđeno najmanje 15 osoba, a belgijski mediji nezvanično pišu da je u eksploziji na toj stanici poginulo 10 osoba.

Inače, kratko nakon eksplozija na terminalu za polijetanje aerodroma, u Briselu se dogodila nova eksplozija na stanici metroa Maelbek, blizu Šumana, gdje je sjedište Evropske unije i njenih institucija.

Saobraćaj u metrou je u prekidu, zatvorene su sve stanice.

Inače, nakon zatvaranja aerodroma, zatvaraju se i sve stanice metroa u sjedištu EU, a Belgija je podigla nivo bezbjednost na najviši stepen.

Agencije su javile da je na aerodromu pronađeno još bombi.

Belgijska agencija prenosi da su prije dvostruke eksplozije ispaljeni hici i da su se čuli povici na arapskom jeziku.

Na evropskim aerodromima pojačavaju se bezbjednosne mjere nakon tri ekplozije koje su se od jutros dogodile u Briselu, pa je tako londonski aerodrom Getvik pojačao mjere bezbjednosti, a britanski je premijer Dejvid Kameron zakazao za danas hitan sastanak kabineta, prenijela je agencija AFP.

Rojters primjećuje da je do jutrošnjeg incidenta došlo četiri dana nakon što je u Briselu uhapšen glavni osumnjičeni za novembarske napade u Parizu Saleh Abdeslam.

Agencije