Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da bi bilo iznenađujuće da Haški tribunal ovoga puta, prilikom izricanja presude Radovanu Karadžiću 24. marta u Hagu, odustane od koncepta da su Srbi generalno ti koji treba da odgovaraju za sve što se dešavalo tokom građanskog rata u BiH.

“Iz te projekcije o dominantnoj srpskoj krivici za ratne strahote, dobrim dijelom je proizašao nesrazmjer u broju optuženih i osuđenih za ratne zločine, a u Republici Srpskoj nedvosmisleno vlada mišljenje da je pravda pred Haškim tribunalom selektivnog karaktera i politički predodređena”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da skoro sve presude pokazuju da javno postavljeni zadaci – da se dođe do istine, krivci kazne i pomogne pomirenju, nisu ispunjeni.

Cvijanovićeva je rekla da su međunarodna zajednica, a pogotovo međunarodne pravosudne institucije imale obavezu da uvaže činjenicu da su u proteklom ratu u BiH ubijani i Srbi, što do sada nije bio slučaj.

U prilog tome, naglasila je premijer Srpske, govori i to da 300 predmeta zločina nad Srbima, koji su iz Haga prebačeni u Sarajevo, godinama stoje u fiokama, dok su hrvatski i bošnjački zločinci pred sudom u Hagu listom oslobođani.

“Žrtava je bilo na svim stranama, ali koncepcija međunarodne zajednice na kraju rata zasnivala se na tome da su Srbi jedini i isključivi krivci i sva međunarodna politika zasnivana je na lažnim brojevima, koji u međuvremenu jesu demantovani, ali je politika koju su provodili stranci, nažalost, ostala ista”, ocijenila je premijer Srpske.

Ona je poručila da oni koji su krivi za ratne zločine, bez obzira na nacionalnost moraju da odgovaraju, ali pristup pravosudnih institucija ne smije biti selektivan, jer iz te selektivnosti ne može nikada proizaći pravda nego isključivo nepravda.

“I zbog takvog selektivnog i politički obojenog pristupa pravosudnih institucija, ni pitanje istinskog pomirenja nije dostižno”, ocijenila je predsjednik Vlade Srpske.

U Haškom tribunalu u četvrtak, 24. marta trebalo bi da bude izrečena presuda prvom predsjendiku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

RTRS