Od prvog maja, struja za potrošače u Srpskoj biće skuplja u prosjeku za 4, 9 % , odlučila je Regulatorna komisija za energetiku. Ipak, nije udovoljeno svim zahtjevima za povećanjem cijene struje koje su još prošle godine dostavila proizvodna i distributivna preduzeća iz sastava Elektroprivrede.

Za krajnje potrošače najvažnija je informacija da će od maja skuplje struju plaćati domaćinstva, ugostitelji, zanatlije, trgovine, a biće skuplja i javna rasvjeta.

Zahtjevi hidroelektrana za povećanjem cijene struje su odbijeni, a traženo povećanje nije dobila ni termoelektrana Ugljevik.

Nije se dugo čekalo na ishod ponovljenog tarifnog postupka: članovi Regulatorne komisije za energetiku danas su odlučili- struja u prosjeku skuplja za 4,9 %.

“Za komercijalne kupce povećanje je 3,2 %, za domaćinstva 5,4 %- znači prosječni račun za domaćinstva biće veći za oko dvije i po marke, ili godišnje 25 maraka“, izjavio je nakon sjednice Aleksandar Јegdić, sekretar Regulatorne komisije za energetiku.

Ovo povećanje potrošače očekuje na majskim računima, jer će nove cijene početi da se primjenjuju od 1. maja. Poskupljenje ni najmanje nije obradovalo građane.

Razloga za zadovoljstvo ovakvom odlukom nemaju ni u Termoelektrani Gacko, kojoj je odobreno povećanje prosječne cijene na pragu elektrane za 6,1%, što je, tvrde, nedovoljno za funkcionisanje preduzeća.

Srđan Milović, izvršni direktor rudnika Gacko kaže za RTRS da sve ispod 8% za njih nije dovoljno.

Resorni ministar Petar Đokić smatra da nakon poskupljenja treba razmišljati o socijalnom programu podrške potrošačima.

“Nije fer da istu cijenu plaćaju oni koji imaju dobre plate i oni koji nemaju nikako plata ili primanja, a moraju da troše struju”, izjavio je Đokić.

Dakle, godinu dana nakon što su svi proizvođači i distributeri struje u Srpskoj podnijeli zahtjeve za povećanjem cijene struje, stigla je i konačna odluka regulatora.

Iako su potrošačka udruženja, pa i pojedine političke grupacije negodovali i protestovali protiv najavljenog poskupljenja, odluka Regulatorne komisije je konačna i primjenjivaće se od 1. maja.

RTRS