Na nedavnom sastanku klubova Područne lige Prijedor predstavnik FK Mrakovica iz Kozaruše Rifet Blažević osporavajući mandat predsjednika GFS Prijedor Slaviše Kralja najavio je bojkot Kupa grada Prijedora poslije čega je upozoren od strane predsjednika PFS Mile Mandića da bi njegov klub mogao da ima posljedice zbog takvog stava.

Koliko u suštini Blažević pridaje značaju Kupu Grada Prijedora možda govori i činjenica da je u Osnovnom sudu u Prijedoru novčano kažnjen uslovno na 12 mjeseci zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju nasilja na sportskim priredbama, zbog loše organizacije finala Brzi – OFK Brdo odigrane 28. maja 2014. godine na Gradskom stadionu (tada je Rifet Blažević bio predsjednik GFS Prijedor).

Policijska stanica Prijedor I podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv GFS Prijedor i tadašnjeg predsjednika Rifeta Blaževića, a u obrazloženju, koji dokument posjeduje naš sajt, stoji:

„GFS Prijedor i Rifet Blažević odgovorni su što su dana 28. maja 2014. godine u vremenu od 17 do 18.45 časova na Gradskom stadionu u Prijedoru organizovali fudbalsku utakmicu finale Kupa Grada Prijedora između OFK Brdo  iz hambarina i FK Brzi iz Busnova. U najavi skupa organizator je naveo da će utakmicu obezbjeđivati šest redara. Utakmica je počela u 17 časova i na istoj je bilo oko 200 gledalaca. Tokom trajanja sportske priredbe, osim redara koji je bio obilježen i nalazio se na glavnom ulazu u Gradski stadion, druge redare, policijski službenici PS Prijedor I koji su vršili obezbjeđenje utakmice nisu uočili.

Tačnije, redari koji su predviđeni u najavi organizatora skupa nisu se nalazili na predviđenim mjestima, niti su bili vidno obilježeni. Pred sam kraj utakmice u sportski teren u neposrednoj blizini klupe sa rezervnim igračima Fk Brzi sletio je paraglajder Mirza Džamastagić koji je ispod sebe nosio zastavu OFK Brdo. Slijetanje paraglajdera je izazvalo negodovanje igrača FK Brzi i navijača navedenog kluba, koji su se nalazili na centralnoj tribini stadiona.

Usljed negodovanja veća grupa navijača krenula je ka zaštitnoj ogradi koja dijeli tribine sa sportskim terenom prilikom čega je jedan od navijača preskočio ogradu ušavši tako na sam sportski teren, krenuvši ka paraglajderu, dok su drugi bacali kamenice i jedno biciklo na sportski teren. U tom trenutku u potpunosti je izostala bilo kakva reakcija redarske službe i organizatora skupa, zbog čega su policijski službenici Policijske stanice Prijedor I intervenisali i smirili situaciju, čime okrivljeni nisu osigurali nesmetano i bezbjedno održavanje sportske priredbe, odnosno fudbalske utakmice, te nisu preduzeli mjere kojima se predupređuje i onemogućava izbijanje nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca, kao i odgovarajuću redarsku službu radi obavljanja poslova fizičkog obezbjeđenja i održavanja reda na sportskoj priredbi…“

Gradski fudbalski savez Prijedor pod predsjedavanjem Rifeta Blaževića kažnjen je uslovno na 12 mjeseci jedinstvenom novčanom kaznom od 7.500 maraka, a Rifetu Blaževiću jedinstvena novčana kazna u iznosu od 900 maraka.

Rifet Blažević je kao potpredsjednik GFS Prijedor preuzeo predsjedničku funkciju ovog Saveza nakon ostavke Aleksandra Savića, a kako je vodio GFS Prijedor i šta mu ustvari znači Kup Grada Prijedora najbolje pokazuje ovaj, ali i slučaj sa nedavne konferencije klubova Područne lige Prijedor.

prijedor24h