Emancipacija je ženama donela mogućnost da postignu sve što žele – da se ne odriču karijere, zato što su zasnovale porodicu, kao i da ne ostanu bez porodice zato što grade karijeru.

Ovo veliko postignuće za žene znači više rada i više cimanja i one se često osećaju razapeto između svojih brojnih dužnosti – ako žele sve. Neke žene donose odluku da je imati sve, suviše za njih, ali niko ih ne uslovaljava i tu odluku donose svojom slobodnom voljom.

Ipak, u kolektivnoj svesti i dalje postoji predrasuda da žena koja se nije ostvarila kao supruga i majka, ništa nije ni postigla, iako je izgradila karijeru i ima ispunjen život. Ovako ili onako, žene nose teret svojih odluka, a mnoge od nas shvataju da same ne mogu imati sve i da im je potreban partner, u ljubavi, u poslu, u praktičnom dnevnom funkcionisanju, kao i u planiranju budućnosti. Partner koji takođe želi sve i ne smatra da je žena servis koji to treba da mu omogući – mada su mnoge žene i dalje zadovoljne ovom pozicijom.

Pa, ženi koja želi sve u životu, treba partner koji želi sve u životu i koji je svestan da je lakše i bolje raditi u timu, sa zajedničkim standardima, vrednostima i ciljevima. Njoj nećete moći da zamerite da joj je karijera na prvom mestu i da vas zapostavlja, jer je njoj na prvom mestu sve do čega joj je stalo. Ona voli svoj posao, stalo joj je do vas, trudi se da ne zapostavi prijatelje, a nastoji i da ima neko vreme samo za sebe, da se opusti i odmori. Ponekad, to je gotovo nemoguće postići, naročito u periodima kada se na nekom planu pojavi urgentan problem – a oni znaju da se pojave odjednom, na svim planovima, kao iskušenje naših snaga i sposobnosti i takođe, kao ispit partnerstva. Jer, kad ona posustane u nemogućoj misiji, vi treba da preuzmete, pa, sve.

Kao ravnopravan partner, trebalo bi da ste sposobni za samostalnost, kao i za preuzimanje tereta koji preti da skrši vašu partnerku. Ne postoji nikakva posebna obuka za to, osim situacije u kojoj se nađete kad nekome pružate oslonac. Odjednom, jer se ona bori sa nekim zdravstvenim, porodičnim ili poslovnim problemom, koji zahteva svu njenu koncentraciju i snagu, vi postajete svesni da postoje oblasti kojima se niste zamarali, jer je njen multitasking sistem besprekorno funkcionisao.

Ona je plaćala račune elektronskim putem, pravila spisak za nabavku i uvek znala šta nedostaje u frižideru, špajzu i garderoberu, naručivala poklone za rođendane svih vaših najbližih, vodila kućno knjigovodstvo o prihodima i rashodima i poznavala vaš raspored obaveza jednako kao i svoj – i sve to kao da je radila usput, levom rukom, dok je desnom završavala kućne poslove, ručak, izbor odgovarajuće kravate i košulje za vaš važan sastanak i sve ostale sitnice, kojima žene čine da stvari teku glatko, kao čarolijom. Kad treba da preuzmete, shvatite da nema čarolije, samo dodatni napor i beskonačno pravljenje spiskova, jer niste navikli sve to da držite u glavi.

I do sada ste smatrali da je ona izuzetna osoba, ali sada joj se prosto divite, jer se pitate kako je mogla sve to da obavlja, kao da to nije ništa? Pa, vi tačno znate koliko vam je kilometara prešao auto ukupno i koliko ste prešli danas, koliko goriva ima u rezervoaru u ovom trenutku, koliko još ćete tolerisati ono što lupka i škripuće (a znate i šta to lupka i škripuće), kada je vreme za generalku i kada vam ističe registracija.

Ona zna sve to isto o svom vozilu, samo, njen auto je malo više kao svemirski brod – imate čast da budete kapetan i zamenik kapetana i navigator i mali od palube, jer sve to rade ljudi koji žele sve. Lakše je kad ste zajedno u tome.

wannabemagazine.com