Objavljeni su detalji izdvojenog mišljenja sudije sudskog vijeća koje je osudilo prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora. Sudija Melvil Berd iz Trinidada i Tobaga smatra da je Karadžić morao biti oslobođen optužnice za Sarajevo!

U izdvojenom mišljenju, sudija Berd navodi da postoji osnovana sumnja da je minobacačka granata na sarajevsku pijacu “Markale” , ispaljena sa položaja pod kontrolom muslimanskih snaga.

Berd se tako nije složio sa stavom većine u Sudskom vijeću koje nije prihvatilo iskaz zaštićenog svjedoka, bivšeg tjelohranitelja Alije Izetbegovića, da je muslimanska strana namjerno gađala “Markale” kako bi izazvala reakciju međunarodne zajednice.

“Kada se uzmu u obzir svi faktori, smatram da postoji osnovana sumnja da je minobacačka granata na pijacu „Markale“ u Sarajevu ispaljena sa strane koja je pod kontrolom muslimana. Pod tim okolnostima, mišljenja sam da optuženi mora biti oslobođen ove tačke optužnice”, stav je sudije Berda.

Sarajevo ćuti, valjda zatečeno javnom potvrdom iz Haga da je njihova Armija tokom rata ubijala sopstveni narod. Reagovao je samo Bakir Izetbegović, navodno iznenađen takvim tvrdnjama, mada je rat proveo uz oca Aliju. Advokati odbrane Radovana Karadžića, ali i Ratka Mladića, očekuju da će se tek otkriti puna istina o nečasnoj ulozi Armije BiH prema sopstvenom narodu.

Sudija Berd se nije složio sa stavom Vijeća da zaštićeni svjedok KV 586 nema kredibilitet. Riječ je o bivšem pripadniku jedinice „Biseri“ koja je obezbjeđivala Aliju Izetbegovića.Svjedočio je da je čuo Izetbegovića i reisa Mustafu Cerića kako razmatraju šta bi se dogodilo ako bi granata pala na Markale.

Svjedok KW-586: “Kada smo bili u zgradi Predsjedništva i kada se planiralo da tse o uradi onda je Alija rekao Seferu (Haliloviću) da to treba uraditi, a Sefer se okrenuo ka Talijanu i rekao: ‘Talijan će to'”.

Sudija Berd: “Svjedok je dao objašnjenje koje Tužilaštvo nije moglo neutralizovati ili mu se suprostaviti. Stoga ne vidim dobar razlog da smatraju svjedoka nekredibilnim”.

Izdvojeno mišljenje sudije Berda potvrda je dobrog rada Karadžićeve odbrane koja je dokazala da je ratno muslimansko rukovodstvo nemoćno da slomi snagu VRS, žrtvovalo svoj narod kako bi okrivili Srbe i izazvali međunarodnu intervenciju.

“Pokazaće se da je ipak muslimansko ratno rukovodstvo primjenjivalo jednu strategiju koja se može nazvati nekim ratnim lukavstvom, ali je jedna moralno vrlo teškan stvar – ubijati svoj narod zarad nekih viših ciljeva. Na njima je da objasne”, rekao je Goran Petronijević, član Tima odbrane Radovana Karadžića.

“Јesu li Markale 1 bile uslov za povlačenje VRS 20 kilometara od dostignutih linija – jeste. Da li je svaki od tih incidenata korišten da se izazove reakcija međunarodne zajednice – jeste. To je sudsko vijeće priznalo, ali je reklo da to, ipak, nije dovoljno”, rekao je advokat Ratka Mladića miodrag Stojanović.

Sudsko vijeće objelodanilo je tek djelić mračnih tajnih muslimanskog ratnog rukovodstva. Srbi nisu krivi ni za granatiranje tj. ubistvo šestoro djece u parku u Alipašinu polju.

Nisu srpski vojnici ispalili snajperske hice koji su ranili Ramizu Kundo 1993. godine dok je nosila vodu, ni Sahadetu Plivac i Hajru Hafizović u gradskom autobusu 94. godine.

RTRS