Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je Srni da on, kao srpski član Predsjedništva BiH, nikada neće dozvoliti reviziju presude u tužbi BiH protiv Srbije, što ovih dana pompezno najavljuje i zagovara bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Od eventualne revizije tužbe BiH protiv Srbije ne može i neće biti ništa, jer za takvu proceduru treba da bude donesena odluka Predsjedništva BiH, a ja kao srpski član Predsjedništva BiH neću za to glasati i apsolutno je nemoguće da se takva odluka donese mimo moje volje”, poručio je Ivanić.

On je naveo da teorijski bi moglo da se desi da bude preglasan na sjednici glasovima druga dva člana Predsjedništva BiH, ali u tom slučaju Ivanić kaže da bi pokrenuo vitalni nacionalni interes i zatražio zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske, od koje će, uvjeren je, dobiti bezrezervnu podršku, čime bi opet odluka Predsjedništva BiH donesena preglasavanjem bila onemogućena.

“Dakle, vrlo jednostavno rečeno, od pomenute revizije nema ništa. To je samo prazna politička priča, u kojoj ne želim ni da učestvujem, tako da je 100 odsto sigurno da obnavljanje tog procesa neću dozvoliti”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH.

Ivanić smatra da u vezi sa drugostepenim postupkom prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću u Hagu neće ponovo doći do politizacije ovog procesa, jer će taj postupak dugo trajati.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najavio je juče da će, ako bude novih elemenata, a na osnovu prvostepena presude izrečene Karadžiću, BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije.

On je novinarima u Sarajevu rekao da se presuda pažljivo analizira, i da će ako bude novih elemenata otvoriti pitanje revizije presude u tužbi BiH protiv Srbije.

SRNA