Svi egipatski putnici, osim pet stranaca i članova posade koji se nalaze u avionu „Idžipter“, koji je danas otet i bio primoran da sleti u Larnaku na Kipru su oslobođeni.

otet avion1

Svi putnici aviona “Idžipter”, koji je otet dok je letio na liniji Aleksandrija-Kairo i prizemljen u Larnaki na Kipru, pušteni su iz letielice, dok su u avionu ostali članovi posade i pet stranaca, saopštila je aviokompanija “Idžipter”.

Svjetski mediji različito izvještavaju o broju oslobođenih putnika, pa tako “Skaj njuz” javlja da je, navodno, 20 putnika oslobođeno iz aviona, a prema TAS S-u, koji se poziva na kiparsku državnu televiziju, pušteno ih je oko 50, dok Rojters navodi da ih je oslobođeno između 30 i 40.

Grupa pregovarača pokušava da uspostavi kontakt sa otmičarima, a kiparsko Ministarstvo pravde drži hitan sastanak zbog situacije sa otetim avionom, javlja Tass.

U avionu je bilo 55 putnika i sedam članova posade, prenose mediji, navodeći da se sumnja da je u avionu postavljena bomba.

Mediji tvrde i da se avionu nalazilo 10 Amerikanaca i osam Britanaca. Otmičar je, navodno opasan eksplozivom.

Ministarstvo civilnog vazduhoplovstva saopštio je da je pilot Omar al-Gamak obavijestio vlasti da mu prijeti putnik koji je opasan eksplozivnim pojasom i koji ga je primorao da prizemlji avion u Larnaki, prenosi Rojters.

Agencije navode da su sumnja da je najmanje jedan muškarac naoružan.

Egipatsko civilno vazduhoplostvo i policija su potvrdili da je došlo do otmice i saopštili da je u incident umiješan jedan muškarac.

TAS S javlja, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika kiparske vlade, da se sumnja da se u avionu nalazi bomba.

Drugi neimenovani kiparski zvaničnik kaže da je avionu možda i više od jednog napadača, a da je za sada jedini zahtjev napadača da se policijska vozila udalje od aviona.

Agencije