Oko 11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija procurilo je iz baze jedne od najvećih advokatskih firmi iz Paname koji otkrivaju kako bogataši peru novac.

Otkrivanje dokumenata i podataka ofšor advokatske kompanije “Mosak Fonseka” jedno je od najvećih curenja informacija u istoriji, veće od Vikiliksa i Snoudenovih otkrića.

Firma “Mosak Fonseka” otkriva da je decenijama nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.

Dokumente, nazvane “Panama Papers”, nabavio je njemački list Zidojče Cajtung i podijelio ih s Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara iz Vašingtona i drugim medijima, uključujući BBC i Gardijan.

“Panama Papers sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija. Riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli”, ističe list.

Baza sadrži i-mejlove, PDF fajlove, fotografije, kao i dijelove interne baze podataka “Mosak Fonteka” u periodu od 1970-tih do proleća 2016. godine.

Procurili podaci u koje su novinari imali uvid podijeljeni su foldere za svaku firmu pojedinačno. Svaki folder sadrži i-mejlove, ugovore, transkripte i skenirana dokumenta, a u pojedinim slučajevima riječ je o nekoliko hiljada stranica podataka.

Kako se navodi, dokumenti dokazuju povezanost sadašnjih i bivših svjetskih lidera s nezakonitim finansijskim transakcijama.

Među onima čija se imena pominju, kada je reč o liderima zemalja, nalaze se predsjednik Argentine Maurisio Makri, premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson, kralj Saudijske Arabije Salman, predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i emir Abu Dabija Halifa ibn Zajed el Nahjan i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Na spisku se nalaze i neki bivši zvaničnici – bivši premijer Gruzije Bidzina Ivanišvili, bivši premijer Iraka Ijad Alavi, bivši premijer Јordana Ali Abu al Rageb, bivši emir Katara Hamad ibn Halif el Tani i bivši predsjednik Sudana Ahmad Ali el Mirgani. Tu je i osuđeni bivši premijer Ukrajine Pavlo Lazarenko.

Peskov o “Panamskim papirima”: Putin i Rusija glavna meta

Medijski izvještaji o navodnoj povezanosti ruskog predsjednika Vladimira Putina i ofšor-transakcija vrednih nekoliko milijardi dolara imaju za cilj da diskredituju ruskog lidera uoči predstojećih izbora, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

“Glavna meta dezinformacija je naš predsjednik, posebno imajući u vidu predstojeće parlamentarne izbore i, dugoročnije gledano, predsjedničke izbore za dvije godine”, rekao je Peskov na konferenciji za novinare u Moskvi, prenosi Rojters.

Parlamentarni izbori su predviđeni za septembar, podsjećaju strane agencije.

Prema njegovim riječima, “putinofobija” u inostranstvu je dostigla taj novo da je praktično tabu reći nešto dobro o Rusiji.

“Ali neophodno je reći loše stvari, mnogo loših stvari, a kad se nema šta reći onda ih treba izmisliti. Nama je to očigledno”, rekao je Peskov, dodavši da ono što je objavljeno ne sadrži ništa konkretno i ništa novo o Putinu.

Naglasio je da je Putin “glavna meta”, ali da on nije umiješan ni u kakve nedozvoljene radnje.

Mreža tajnih ofšor-ugovora i visokih pozajmica u vrednosti od dvije milijarde dolara vodi do Vladimira Putina, naveli su Gardijan i Bi-Bi-Si, pozivajući se na procurele podatke, koji pokazuju da je taj novac učinio “nevjerovatno bogatim” najbliži krug ljudi oko ruskog predsjednika.

Iako se ime ruskog predsjednika ne pojavljuje ni u jednom od dokumenata, podaci otkrivaju da postoji obrazac: njegovi prijatelji su zaradili milione od poslova koji izgleda nisu mogli da prođu bez Putinovog pokroviteljstva.

Naravno, najviše pažnje je privukla povezanost sa ruskim predsjednikom Putinom, ali sa njim ne postoji direktna povezanost, kao sa Makrijem i Porošenkom. Na listi se tako nalaze imena njegovih prijatelja iz djetinjstva – braće milijardera Arkadija i Borisa Rotenberga. Osim toga, tu je i Sergej Roldugin, blizak prijatelj Putina.

Na listi rođaka ili saradnika svjetskih moćnika koji se nalaze na listi su žena, djeca i sestra azerbejdžanskog premijera Ilhama Alijeva, ćerka bivšeg premijera Li Penga i dva rođaka sirijskog presjednika Bašara al Asada.

Tu su i otac britanskog premijer Dejvida Kamerona, sin bivšeg egipatskog premijera Hosnija Mubaraka, lični sekretar kralja Maroka Munira Mahidija, troje djece premijera Pakistana Navaza Šarifa, sin bivšeg premijera Gane Džona Kufura i sin premijera Malezije Nadžaba Razaka.

Pomoćnik bivših predsjednik Argentine Nestora Kiršnera i Kristine Fernandez Kiršner, omiljeni saradnik predsjednika Meksika Enrikea Penja Netoa, sestra bivšeg kralja Španije Huana Karlosa i rođak predsjednika Јužne Afrike Džejkoba Zume, saradnik bivšeg predsjednika Obale Slonovače Laurenta Gbagboa i udovica bivšeg diktatora Gvineje Lasane Kontea su takođe na listi.

Prema podacima koje je objavio Ajriš Tajms, među objavljenim dokumentima se spominje i Bosna i Hercegovina. Naime, na spisku ne postoji nijedna kompanija iz BiH, već samo jedan korisnik i tri dioničara fonda.

Agencije/RTRS