Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske od jutarnjih časova sprovode međunarodnu akciju kodnog naziva “Kruna” usmerenu protiv većeg broja lica zbog izvršenja više krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala. Na području Banjaluke, Gradiške i Sanskog Mosta uhapšeno je osam osoba.

Banjalučka policija od ranih jutarnjih časova sprovodi akciju na širem području grada zbog više krivičnih dela, javlja novinar “EuroBlica”

Kako navodi načelnik Odelenja za odnose za javnošću MUP-a Srpske Mirna Miljanović u toku pretresi na više lokacija na području Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Slovenije, a pretresaju se prostorije Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH, u pojedinim opštinama i matični uredi.

Polcija je jutros pretresala i lokacije na području banjalučkih naselja Lauš i Šargovac, javlja novinar “EuroBlica”.

“Reč je o realizaciji istrage koju već više meseci provodi Jedinica za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH”, navela je Miljanovićeva.

Ona je naglasila da je istragom ustanovljeno da su lica iz BiH omogućila većem broju kriminogenih lica ( registrovani rasturači opojnih droga, ubice za kojima se traga, zloupotreba ovlaštenja u privredi…sa područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne biometrijske pasoše i lične karte BiH pomoću kradenih indetiteta lica koja su se odselila sa područja BiH u zemlje trećeg sveta (Australija, Kanada…)

– Osumnjičenima se na teret stavlja da su još od meseca maja 2013. godine, na području grada Banja Luke i opštine Gradiška i Srbac, te šireg područja zapadne i severne Bosne i Hercegovine neovlašteno vršili prodaju ličnih podataka državljana Bosne i Hercegovine koji su zakonom zaštićeni, licima iz kriminalnih krugova, navode u Tužilaštvu BiH, a prenosi N1.

Uhapšena i policijska službenica

U okviru aktivnosti, lišena je slobode i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata,navode u Tužilaštvu BiH.

Navedenim nezakonitostima osumnjičeni su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosima od više destina hiljada konvertibilnih maraka, te naneli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrebljeni, prenosi N1.

IDDEEA: Nijedna organizaciona jedinica nije pretresena 

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH /IDDEEA/ tvrdi da nijedna od njihovih organizacionih jedinica nije bila predmet policijskih pretresa u okviru današnje akcije “Kruna”.

Oni su saopštili da IDDEEA ima šest organizacionih jedinica, sjedište i Centar za skladištenje, personalizaciju i transport ličnih dokumenata u Banjaluci, te regionalne centre u Sarajevu, Bijeljini, Mostaru i Bihaću.

U pojedinim medijima objavljena je informacija da su u današnjoj akciji “Kruna”, koju provode policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske po nalogu Tužilaštva BiH, pretresene i prostorije IDDEE.

EuroBlic