Cijela porodična kuća sa kompletnim namještajem porodice Radeta Martića u selu Majske poljane kod Gline ukradena je 1. aprila i kamionom odvezena u nepoznatom pravcu, saopštio je danas Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” iz Beograda.
Ovu vijest danas je “Veritasu” javila kćerka pokojnog Radeta, Mira Martić, koja kao izbjeglica živi u Grockoj u Srbiji, a posjeduje državljanstvo i Srbije i Hrvatske.

NJen pokojni otac kuću je sagradio početkom sedamdesetih godina 20. vijeka, a u toj kući je sa porodicom živio sve do avgusta 1995. godine, kada je zbog hrvatske akcije “Oluja” izbjegao u Srbiju.

Rade se 2000. godine vratio u Majske poljane, gdje je kuću zatekao devastiranu. On je kuću obnovio, uz pomoć Norveškog savjeta za izbjeglice.

Tri godine kasnije, 2003, Rade je umro, a iza njega su ostali kćerka Mira, koja je više puta godišnje odlazila na porodično imanje, kćerka Nada koja takođe živi u Srbiji i sin Željko koji živi u SAD, a svake godine odmor je provodio u toj kući.

Željko je prvi saznao za krađu, tako što ga je, kako navodi “Veritas”, u nedjelju telefonom obavijestio “prijatelj” i poslao mu preko fejsbuka sliku na kojoj se vide samo temelji porodične kuće.

Istog dana na Željkovu molbu jedan drugi “prijatelj” je obavijestio policiju u Glini o krađi kuće, koja je počela potragu, ali za sad bez rezultata.

Interesantno je, kako se navodi u saopštenju “Veritasa”, da u selu niko ništa nije vidio, iako je za demontažu kuće bilo potrebno i više ljudi i vrijeme od najmanje dva dana.

“Ova neobična krađa desila samo dan po izricanju oslobađajuće presude Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, što je u Hrvatskoj izazavalo `šokiranost i konsterniranost` cijele nacije, pa je moguće, po mišljenju mještana ovoga sela, da je riječ o svojevrsnoj osveti zbog te presude s ciljem sprečavanja povratka Srba i u ovo selo i u druge krajeve Hrvatske”, navode iz “Veritasa”.

U selu Majske poljane prema popisu iz 1991. godine živjela su 602 žitelja, od kojih 576 Srba /96 odsto/.

Prema popisu iz 2011. godine u tom selu živi 196 žitelja bez oznake njihove nacionalne pripadnosti, od kojih je, prema “Veritasovim” saznanjima, najmanje trećina hrvatske nacionalnosti.

SRNA