Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić izjavio je danas da je Gradska uprava očekivala da će u saradnji sa Vladom Republike Srpske kompanija Arselor Mital preuzeti Rudnike željezne rude Ljubija, ali da je Mital definitivno odustao od starih ljubijskih rudnika.

– Sada su se Vladi obratili drugi zainteresovani koji žele da kupe RŽR Ljubija. Mislim da se otvara dobra šansa nakon jučerašnje prodaje Željezare u Smederevu, jer i Smederevo može primati dio rude iz Rudnika Ljubija – rekao je Pavić odgovarajući na odborničko pitanje na sjednici Skupštine grada Prijedora.

Naveo je da će nastaviti da podstiče Vladu, NSRS i sve one koji su nadležni da se pokuša oživjeti RŽR Ljubija.

– Naš interes kao grada je da taj sistem radi i da se naši radnici zapošljavaju. Nismo toliko zainteresovani za vlasnika, ali jesmo da to bude neko kredibilan, neko ko može oživjeti taj sistem – poručio je Pavić.

Podsjetio je da ovaj rudnik radi sa 22 zaposlena i da dio prihoda dobija po osnovu poslovnog sporazuma sa Mitalom.

– U posljednje vrijeme rudnik je pokušao dodatnim djelatnostima napraviti održivo preduzeće, ali to će biti teško bez osnovne djelatnosti, a to je proizvodnja željezne rude – naveo je Pavić.

On je dodao da je dio grada Prijedora oko Ljubije možda u najtežem socijalnom stanju.

Centar za socijalni rad Prijedor izradio je lani socijalnu kartu Ljubije, ali je na zahtjev novinara da im se dostavi taj dokument odgovorio da je u pitanju poslovna tajna.

Arselor Mital, kao većinski vlasnik rudnika u Omarskoj i Željezare Zenica, od Vlade Srpske je 2011. godine zatražio da kupi državni kapital u RŽR Ljubija, s obzirom na to da zaliha željezne rude u Omarskoj ima do 2023. godine, a eksploatacija ljubijskih rudnika nakon 1992. godine više nikada nije oživljena.

Vlada je početkom 2014. godine donijela je odluku o prodaji 64,9998 odsto akcija osnovnog kapitala akcionarskog društva RŽR Ljubija metodom neposrednog odabira kupca, ali ta odluka još nije realizovana.

SRNA