Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik apelovao je na sve srpske političke partije da se okupe oko jednog kandidata za načelnika opštine Srebrenica da bi na ovu funkciju bio izabran Srbin, što bi omogućilo da se relativizuje farsa stvorena u vezi sa ovom lokalnom zajednicom i prekine spirala lošeg položaja Srba.

Dodik je naredne lokalne izbore ocijeno kao ključne za Srbe u Srebrenici. On je podsjetio da je na izborima odranije bilo nekoliko srpskih kandidata, što je omogućavalo da prođe bošnjački kandidat.

Na koji način će se Srbi okupiti u Srebrenici na predstojećim lokalnim izborima ključno je političko pitanje Republike Srpske i srpskog naroda, istakao je predsjednik Dodik. Јedino izborom srpskog načelnika moguće je prekinuti pritiske i nametanje neke vrste odgovornosti za dešavanja u Srebrenici, iako su Srbi, gotovo indentično kao Bošnjaci stradali na tom prostoru, kaže predsjednik Srpske za Srnu.

– Apelujem ne samo kao predsjednik SNSD-a, već i kao predsjednik Republike Srpske, da se okupimo oko jednog kandidata i farsu koja se stvarala oko Srebrenice relativizujemo na ono što jeste sama istina o ovoj opštini – rekao je Dodik.

Veliki je značaj i referenduma u Srpskoj na kojem bi se građani izjasnili da li podržavaju 9. januar kao Dan Republike. O tome će narednih sedmica odlučivati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, a po tom pitanju istakao je predsjednik Dodik očekuje jedinstvo vlasti i opozivije, kao što je i potvrđeno u zajedničkoj izjavi.

– Dogovorili smo se da se, ukoliko ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH, ide na referendum sa pitanjem “Da li podržavate da 9. januar bude Dan Republike Srpske?”. Nema nijednog razloga da bilo ko sada povlači saglasnost jer se ključna stvar koju smo tražili, a to je zakon o Ustavnom sudu BiH, nije desila – smatra Dodik.

Dodik je naveo i da odluka Ustavnog suda BiH kojom se Dan Republike proglašava neustavnim zadire u suštinska pitanja Republike Srpske, ali govori i to da stranci još uvijek pokušavaju da kreiraju odnose na ovom području.

– Neusvajanje Zakona o Ustavnom sudu govori o tome da BiH ne može naći unutrašnji konsenzus, ona je i dalje zemlja nesporazuma i nedogovora kojom upravljaju i dalje stranci – rekao je predsjednik Srpske.

Dodik očekuje i da će predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama shvatiti koliko je ovo pitanje važno i da će tražiti da zakon o Ustavnom sudu BiH prioritetno bude stavljen na dnevni red. Dodik je rekao da, s obzirom na to da je Mladen Bosić predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i od njega očekuje da podrži stavljanje navedenog zakona na dnevni red.

RTRS