Zapadna demokratizacija Balkana je eufemizam za proces brutalnog raspada nekada zajedničke države, ocjena je učesnika međunarodne naučne konferencije o rezultatima “zapadne demokratizacije”, koja je održana u Beogradu.

Prostor Zapadnog Balkana, saglasni su učesnici, i danas je poligon za tzv “narandžaste” revolucije, čiji je cilj promjena društvene svijesti, navika života i demografske strukture država. Primjer su posljednja dešavanja u Makedoniji koja nisu bez uticaja na Republiku Srpsku, BiH i cijeli region.

Počelo je 90-ih sa jednostranim priznanjem Slovenije i Hrvatske, odobravanjem majorizacije Srba u BiH i etničkim čišćenjem Srba iz Hrvatske. Nastavljeno otimanjem KiM od Srbije i dramatizacijom političkih prilika u Makedoniji.

– Ovo što se sada dešava u Makedoniji je klasičan primjer “obojene” revolucije. Isto se pokušava uraditi u Republici Srpskoj da bi se doveli ljudi koji će bez pogovora sprovoditi zapadnu politiku – smatra politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić.

– Eksplozija u Makedoniji je sljedeći talas narandžaste revolucije, to je sljedeća haotična tačka koja može, kada bude potrebno, da eksplodira na cijeli region – ističe Anja Filimonova, glavni urednik Fonda strateške kulture iz Moskve.

U trenucima kada je Makedonija zaustavila migrantski talas ka Evropi doživjela je udar iznutra od političkih snaga, sponozorisanih iz Soroševog fonda. Tako oslabljena Makedonija nikakva je prepreka za projekat “velike Albanije”.

.- Samo dan nakon što su u Makedoniji izbili nemiri, opozicija u Republici Srpskoj najavljuje proteste za maj, s namjerom da protesti budu u kontinuitetu sve dok se, kako kažu, ne sruši režim. Ta podudarnost nije slučajna. Riječ je o scenariju koji smo vidjeli u Kijevu, koji se pokušava realizovati u Makedoniji, a neće ni Srbija biti pošteđena – smatra stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.

– Nije čudo što pojedine stranke u Republici Srpskoj žele da čine akcije koje u suštini slabe i Srpsku, kao što Zaev slabi Makedoniju, kao što pojedini NVO slabe Srbiju…Takve ljude treba prepoznati – kaže Dževad Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma.

Amerikancima, prema ocjeni analitičara, ne odgovora ruski i kineski uticaj u Makedoniji i cijelom regionu. Zato protestima u Skoplju ruše aktuelnu Vladu.

– Glavni uzrok protesta je što Makedonija ima važan geostrateški položaj. Kroz Makedoniju su Rusi namjeravali da naprave gasovod koji je privremeno suspendovan a Kinezi da izgrade brzu prugu kojom bi spojili srednju Evropu sa Solunom. Ipak glavni udar biće na Srbiju kao srce Balkana – kaže Endru Korbiko, analitičar iz SAD.

Pod geslom demokratije 90-ih zajednička država je isparcelisana, privreda uništena a narodi su zavađeniji nego 90-ih godina. Demokratske “blagodati” zbog kojih danas jedva preživljamo nisu nam donijeli ni Rusi ni Kinezi, već Zapad.

RTRS