Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da će uvijek ići na sastanke za koje ocijeni da treba da ode, pa tako i kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, i da će reći ono što bude mislio da treba.
Komentarišući izjavu predsjednika SDS-a Mladena Bosića da je jučerašnji sastanak sa Dodikom bio greška, Ivanić je rekao novinarima u Banjaluci da svako ima pravo na svoje mišljenje, kao i da je i Bosića i predsjednika PDP-a Branislava Borenovića ranije obavijestio o održavanju sastanka.

“Smatram da na sastanke treba otići i reći šta mislite, a ako nešto što sam rekao ne odgovora volio bih da se to kaže. Nisam čuo da je iko imao primjedbu na to šta sam rekao, a kada je riječ o samom činu odlaska, uvijek ću otići kome god budem mislio da trebam reći ono što mislim”, naglasio je Ivanić.

On je dodao da takvu vrstu razgovora treba imati. “Ako neko drugi nema hrabrosti da se suoči sa Dodikom, ja imam, jer ga se apsolutno ne bojim i mogu da kažem sve što mislim”, kaže Ivanić.

On je najavio da će sljedeći sastanak sa Dodikom biti održan u njegovoj kancelariji, bez političkih lidera, jer kao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ima namjeru da razgovara sa predsjednikom Srpske.

“To smatram sasvim normalnim, a kako će političke partije komunicirati to je njihova stvar. Ja sam ispoštovao odluku Saveza za promjene i nisam otišao na sastanak koji je bio zakazan za petak, 15. aprila, jer je to bila politička odluka, ali mene je kao člana Predsjedništva birao narod i imam pravo da odlučujem sam. Da li je greška ili nije odlučivaće narod”, rekao je Ivanić.

On smatra da njegov odlazak na jučerašnji sastanak sa predsjednikom Srpske nije greška jer se nije desilo ništa spektakularno, već su samo konstatovali da u najvećem broju stvari imaju potpuno različita mišljenja.

Ivanić je pozvao predsjednika Srpske da ne organizuje kontraproteste isti dana kada budu organizovani protesti opozicije, jer to, kako je rekao, znači prizivanje sukoba.

On je rekao da opozicija ima pravo da organizuje proteste, a da je reakcija vlasti da će na isti dan da organizuje kontraproteste nepotrebna i inatska.

Ivanić je rekao da nema informacija o ishodu razgovora delegacije BiH sa Svjetskom bankom i MMF-om u Vašingtonu i uslovima kredita za BiH, osim onoga što je čuo iz medija.

“Ako je riječ o 300 miliona dolara, to nije dovoljno, jer je riječ o trogodišnjem programu i to nije dovoljno da se pokrpe deficiti u budžetu. S obzirom da se spominje da će i Srbija kupiti obveznice Republike Srpske i da se traže pare od klirinškog duga vidljivo je da novca nema”, smatra Ivanić.

On je ocijenio da bi osnivanje agencije za bankarstvo na nivou BiH bio direktan prenos nadležnosti i naglasio da je protiv toga.

“Očekujem da će Vlada Srpske učiniti odgovornom Agenciju za bankarstvo Republike Srpske za propast dvije banke, to ne mora biti krivična, već profesionalna, stručna odgovornost, jer je apsolutno nezamislivo da dvije banke propadnu, a da direktor i cijeli tim Agencije ostane isti”, ocijenio je Ivanić.

On je naglasio da dok toga nema jačaće zahtjev za formiranjem jedne agencije na nivou BiH i takva politika davaće tome argumente.

“Zato je ključna obaveza Vlade da obezbijedi da Agencija zaista radi svoj posao”, ocijenio je Ivanić.

SRNA