Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da nije saglasan sa stavom potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića da treba ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara kao Dana Republike Srpske.
Višković smatra da izjava Krsmanovića predstavlja njegov lični stav, a ne stav NDP-a ili predsjednika te partije Dragana Čavića.

Višković je naglasio da Krsmanović u ovim okolnostima nije u pravu, jer su se predsjednik Srpske Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić u nedjelju, 17. aprila, usaglasili da treba održati referendum povodom Dana Republike.

“Ne treba zanemariti činjenicu da su prije otprilike tri mjeseca sve političke partije iz Republike Srpske, pa i NDP, kojem pripada Krsmanović, kod Dodika potpisali zajedničku izjavu u kojoj su apsolutno odbili odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju 9. januara kao Dana Republike Srpske i upravo u toj izjavi rekli da će se ići na referendum ukoliko se za 120 dana ne donese novi zakon o Ustavnom sudu”, podsjetio je Višković.

Prema njegovom mišljenju, referendum treba održati, ali treba i postići konsenzus svih političkih faktora u Srpskoj oko datuma održavanja.

“Ne mogu se složiti sa Krsmanovićem. Očito je da imamo različita viđenja istog problema. On zastupa tu tezu kako Srbi u Srpskoj i BiH treba da pognu glavu i da bez pogovora slušaju. Možda bih se složio sa Krsmanovićem, kada bi se barem nekada desilo nešto slično sa druge strane”, dodao je Višković.

Krsmanović je ranije za portal “Vijesti.ba” rekao da treba ispoštovati odluku Ustavnog suda i donijeti odgovarajuće akte koji ne diskriminišu druga dva naroda i napraviti rješenja koja su moguća, a ne ići na referendume, ne praviti užarenu atmosferu sa jednonacionalnim referendumima u BiH.

Ustavni sud BiH utvrdio je 26. novembra prošle godine da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Na sastanku zvaničnika iz Srpske 29. novembra dogovoreno je da se u narednom periodu, na osnovu odluke Narodne skupštine Srpske, organizuje referendum koji bi se odnosio na pitanje da li narod u Republici Srpkoj podržava ovakvu odluku Ustavnog suda i da li podržava da 9. januar ostane praznik Srpske.

Sastanku u Palati Republike prisustvovali su premijer Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, član Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić, član Kolegijuma Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Inicijativi predsjednika Srpske tada su se odazvali potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović, predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović i predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

SRNA